Fordult a kocka: egyre több magyarországi autós tankol Erdélyben

Egy tele tanknál 7 ezer forintnál is többet megtakaríthat az a magyarországi autós, aki erdélyi kútnál vásárol üzemanyagot.

Nagyot fordult a világ azóta, hogy december elején a magyar kormány kivezetette az üzemanyaghiányt okozó benzinársapkát. Korábban a romániai autósok jártak át tankolni Magyarországra, addig, amíg ez lehetséges volt és meg nem tiltották a külföldi - jelen esetben román - rendszámú autókba tankolást hatósági áron, most azonban a magyarországiak jönnek az erdélyi kutakhoz, merthogy szabadpiaci áron is nálunk olcsóbban lehet üzemanyagot vásárolni. 

Fotó: Pixabay

„A határhoz közeli részekről sokan járnak át tankolni az árstop kivezetése óta. Nem is csoda, hiszen még az 50 banis kompenzáció eltörlése után is több mint 100 forinttal olcsóbb literenként az üzemanyag Romániában” – nyilatkozta a Maszolnak a debreceni Lénárt Csaba, aki egy több ezer fős, Erdélyben gyakran megforduló természetjárót tömörítő Facebook-csoport koordinátora.

Magyarországon jelenleg 720 forint (8,9 lej) körül van a gázolaj literje, míg a benzin 650–660 (8–8,1 lej) forintba kerül. A határ erdélyi oldalán 6,29–6,3 lejbe kerül a legolcsóbb benzin, míg a dízel ára 7,48 lejnél kezdődik. Ez 605, illetve 510 forintnak felel meg, vagyis a gázolaj kb. 115, míg a benzin 140–150 forinttal olcsóbb a határ romániai oldalán. Ezek az értékek eltérőek lehetnek attól függően, hogy valaki melyik kútnál tankol. Egy magyarországi autós tehát, ha átjön Erdélybe, egy 50 literes tankolásnál 7 ezer forintot is megtakaríthat.  

Az olcsó romániai üzemanyag nem csupán a magánszemélyek, hanem a magyarországi önkormányzatok számára is vonzó. „A jövő héttől a mi önkormányzatunk is ott fog tankolni. Romániában fogunk tankolni. Uniós adószámunk van, ott fogjuk megtankolni az autóinkat” – nyilatkozta az Economedia.ro gazdasági hírportálnak Molnár Róbert, a hármashatárnál fekvő Kübekháza polgármestere.

A jelenség nem korlátozódik Romániára, a magyar autósoknak más szomszédos országokba is érdemes átjárniuk üzemanyagért. Az Economedia.ro információi szerint Szlovákiában a 95-ös benzin literje átlagosan 50, a gázolajé pedig 60 forinttal olcsóbb, mint Magyarországon. Hasonló a helyzet Horvátországban is, ahol a benzin és gázolaj literje egyaránt 120 forint körüli értékkel kerül kevesebbe, mint Magyarországon.

A jelentős eltéréseknek semmi közük nincs az úgynevezett háborús inflációhoz. A jelenségnek felettébb prózai oka van: Magyarországon az áfa 27 százalék, ami a legmagasabb érték az egész Európai Unióban, miközben Romániában csak 19 százalék. Alapvetően ez az oka annak, hogy jelenleg Magyarországon kerül legtöbbe az üzemanyag a középkelet-európai régióban. Az ottani dráguláshoz hozzájárult az is, hogy a budapesti kormány január 1-jétől 31 százalékról 41 százalékra emelte az energetikai cégek jövedelemadóját, amit általában Robin Hood-adóként emleget a szaksajtó.  

A magyarországiak egyébként már nem csupán tankolni járnak át Erdélybe, sokan ezt egy nagybevásárlással is összekötik, mivel Romániában kisebb az infláció, s főleg az élelmiszerek drágultak kevésbé, mint a határ nyugati oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?