Minimális mértékben drágulnak csak az üzemanyagok január 1-től

A jövedéki adó csökkentése részben ellensúlyozza a jelenlegi hatósági árszabályozás megszüntetését.

Megszűnik az üzemanyagok árának hatósági szabályozása, mégsem kell jelentős drágulásra számítani. Kormányzati forrásokra hivatkozva az economica.net azt írja, hogy a Ciucă-kabinet nem hosszabbítja meg az év végén lejáró intézkedés hatályát, mely literenként 50 banival mérsékelte a benzin és a gázolaj fogyasztói árát.Fotó: Pixabay

Ugyanakkor január 1-én érvénybe lép a jövedéki adó csökkentéséről rendelkező 370/2022-es törvény, ami részben ellensúlyozni fogja az 50 banis árkompenzáció megszüntetését. A jogszabály a benzin esetében a jelenlegi 1893 lej/1000 literről 1656 lejre csökkenti a jövedéki adót. A dízel esetében az adó értéke 1735 lejről 1518 lejre mérséklődik.

A benzin esetében literenként 24 banival lesz kevesebb a jövedéki adó, míg a gázolaj tekintetében 22 banis a csökkenés. Mivel a jövedéki adó után is áfát kell fizetni, az üzemanyagok árában ez nagyobb értéket, literenként 28, illetve 26 banit jelent.

Ez azt jelenti, hogy ha január 1-én meg is szűnik az 50 banis ártámogatás, a benzin ára csak 22, a gázolajé pedig 24 banival fog emelkedni.

A kormány azért nem hosszabbítja meg a hatósági árszabályozást, mivel az elmúlt hónapokban kedvezően alakult az üzemanyagok ára. Egy hónap alatt közel 1 lejjel lett olcsóbb a benzin és a dízel, ami példa nélküli árcsökkenésnek számít. A standard benzin literjének ára már 6 lej alatt van egyes kutaknál, míg a gázolajé kevéssel haladja meg a 7 lejt. Január 1-én a benzin ára várhatóan 6,2 lej körül lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?