Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A legnagyobb üzemanyag forgalmazónál a gázolaj ára 5 banival csökkent az augusztus 1-i szinthez képest.

Augusztus 2-án ismét csökkent az üzemanyagok ára a legnagyobb kiskereskedelmi forgalmazó, a Petrom kútjainál. A Versenyhivatal árösszehasonlító portálja szerint a vállalat nagyváradi kútjainál 8,44 lejbe kerül a gázolaj literje, 5 banival kevesebbe, mint egy nappal korábban. A váradi Lukoil, MOL és OMV kutaknál 8,50 lejt kell fizetni egy liter gázolajért, míg a Rompetrolnál 8,55 lejt.Fotó: Pixabay

8,44 lej a legalacsonyabb ár Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában is, szintén a Petromnál.

A standard benzin, szintén a Versenyhivatal portálja szerint, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron és Csíkszeredában 7,82 lejbe kerül a Petrom és a Lukoil kutaknál, a konkurenciánál kicsivel drágább. Marosvásárhelyen és Nagyváradon drágábban lehet benzint tankolni, legkevesebb 7,84 lejt kell fizetni literjéért.  

A mai már az ötödik árcsökkenés július 1. óta, amikor életbe lépett az üzemanyagok hatósági árszabályozása. Június 30-án a gázolaj ára 9,19 és 9,25 lej között volt a nagy forgalmazóknál, időközben tehát minimum 0,75 banival lett olcsóbb. Ebből 50 bani a kormány intézkedésének a következménye, amiből 25 banit a költségvetésből fedeznek, 25 banit a kőolajipari cégek állnak, a fennmaradó rész pedig a kőolaj világpiaci ára kedvező alakulásának a következménye.

A benzin átlagban 80-81 banival olcsóbb most, mint volt június 30-án. A hatósági árszabályozás szeptember végéig van érvényben, nagy kérdés, hogy a kormány fenn fogja-e tartani a továbbiakban is. Ez két tényezőtől függ: a kőolaj világpiaci árának az alakulásától, illetve attól, sikerül-e találni költségvetési forrásokat az árszabályozás költségeinek a finanszírozására.

Kapcsolódók

Kimaradt?