Sosem volt még ennyire drága az üzemanyag Romániában

A szuperbenzin átlagára már jóval 7 lej fölött jár, s a drágulásnak egyelőre nem látszik a vége.  

Négy százalékkal drágult Romániában a benzin január 3. és 24. között – derül ki az Európai Unió tagállamainak üzemanyagárait összehasonlító, az Európai Bizottság által összeállított Oil Bulletin adataiból.

A gázolaj még nagyobb mértékben, 5 százalékkal drágult ugyanezen időszakban. Az Oil Bulletin szerint egy év alatt az üzemanyagok kb. 30 százalékkal drágultak.  Egyre drágább mulatság a tankolás | Fotó: Pixabay

Az árak emelkedése azóta is folytatódik, a (98-as oktánszámú) szuperbenzin átlagára már bőven 7 lej fölött van. A peco-online.ro árösszehasonlító szerint február 1-én a szuperbenzin ára a kolozsvári üzemanyagtöltő állomásokon 6,77 és 7,42 lej között mozgott. A portál a Petrom, az OMV, a Mol, a Lukoil, a Rompetrol, a Socar és a Gazprom kutak árait hasonlítja össze. Az adatbázisban szereplő 24 kolozsvári benzinkútnál 7,21 lej a prémium-kategóriájú benzin átlagára.

A 95-ös oktánszámú standard benzin ára, szintén Kolozsváron, kúttól függően 6,56 és 6,77 lej között változik. A gázolaj literje 6,56 lejnél kezdődik, a prémium-kategóriájúnak az ára 7,16 lejig megy fel. A Közúti Fuvarozók Országos Egyesületének (UNTRR) adatai szerint sosem volt még ennyire drága Romániában az üzemanyag. A korábbi rekord 2014 tavaszán íródott, amikor a benzin és a gázolaj ára is alulról közelített a 7 lejhez. Figyelembe véve az inflációt és a jövedelmek azóta bekövetkezett számottevő emelkedését, egyértelmű, hogy jelenleg kisebb anyagi erőfeszítést jelent ugyanakkora mennyiségű üzemanyagot megvásárolni, mint akkor, azonban ez valószínűleg egy autóst sem vigasztal.

Ez még csak a kezdet

Az üzemanyagárak emelkedése annak a következménye, hogy a világpiacon a kőolaj nagyon megdrágult. Az amerikai US Energy Information Administration adatai szerint január első három hetében közel 10 dollárral nőtt a kőolaj hordónkénti ára, 75 dollárról 84 dollárra. Azóta tovább folytatódott a drágulás, a Brent olaj hordójáért már 90 dollárnál is többet fizettek az elmúlt napokban.

A nyersolaj év eleji drágulásához hozzájárultak világpolitikai események is, mint például az Ukrajnával szembeni orosz fenyegetés és az Abu-Dzabiban levő finomító elleni támadás. A fő okot azonban a kereslet növekedése jelenti, általános a várakozás, hogy a koronavírus-járvány várható lecsengését követően emelkedni fog a globális kereslet. „Lehet, hogy a Brent olaj hordónkénti 90 dolláros ára csak a kezdet” – olvasható egy, az oilprice.com portálon közzétett elemzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Wall Street elemzői között teljes az egyetértés azt illetően, hogy idén a nyersolaj ára meg fogja haladni a hordónkénti 100 dollárt. A nagy kérdés csak az, hogy mennyivel kúszik majd ezen érték fölé. A Morgan Stanley befektetési bank szakemberei arra számítanak, hogy a kőolaj akár 125 dollárra is drágulhat idén a világpiacon. Ehhez hozzájárul, hogy az infláció miatt nőnek a kitermelési költségek, az energetika kizöldítését célzó törekvések miatt pedig a cégek a szükségesnél kevesebbet fektetnek be a kitermelés növelésébe.

Egy évvel ezelőtt a Brent olaj vilápiaci ára 55 dollár körül volt. A jelenlegi szinten utoljára 2014 októberében volt a kőolaj ára, azonban a történelmi csúcstól egyelőre, szerencsére, nagyon messze vagyunk: 2008-ban egy hordó Brentért 147 dollárt kellett fizetni.

Kapcsolódók

Kimaradt?