Drágultak az üzemanyagok, de nem akkora mértékben, mint amiről a híresztelések szóltak

Valóságos pánikhangulat alakult ki szerdán, miután elterjedt annak a híre, hogy rövid időn belül jelentősen nőnek az üzemanyagárak. A benzinkutaknál hatalmas sorok alakultak ki, a sofőrök igyekeztek teletankolni autóikat. Voltak ugyan olyan töltőállomások, ahol óráról órára nőtt a benzin és a gázolaj ára, azonban a híresztelésekben előrejelzett árrobbanás elmaradt. Miklós Zoltán közgazdászt is megkérdeztük a jelenségről. 

A nagy üzemanyagkereskedő vállalatoknál a hivatalos előrejelzéseknek megfelelően nőttek az árak, és korántsem olyan mértékben, mint ahogyan annak a híre elterjedt szerdán. A híresztelések szerint szerdán éjféltől tíz lej fölé emelkedett volna az üzemanyagok literenkénti ára, ezért országszerte ezrek álltak sorba a kutaknál, hogy még 7,5–7,9 lejes áron tudjanak elegendő benzint vagy gázolajat vásárolni.

Fotó: Czinzel László

Olvasóink jelzései alapján egyes kutakon óráról órára változott az üzemanyagár. Csütörtök reggelre egyértelműen kiderült, az árak változó mértékben, de nagyjából 15–50 banival emelkedtek a nagy kereskedőláncoknál. Kivételt képeznek az ezekkel partner benzinkutak és a kisebb töltőállomások, ahol valóban nagymértékű drágítást eszközöltek a tulajdonosok. Példaként a Bihar megyei Belényesben üzemelő MOL-partner benzinkút áremelése terjedt el legszélesebb körben, itt ugyanis a szerda délutáni órákban már 11 lejt, estére pedig 11,10-et is elkértek az üzemanyagok literjéért, de ugyancsak a Bihar megyei Tenkéről kaptunk egy képet egy olyan nyugtáról, amely szerint a gázolajat 12,99 lejért árusították literenként.

A monitorulpreturilor.info árfigyelő portál szerint csütörtökön reggel a 95-ös oktánszámú benzin Kolozsváron például 7,91 és 8,39 lej közötti áron volt kapható, a gázolaj ára pedig 7,97 és 8,95 lej között változott.

A pánikhangulat is befolyásolta az árakat

A Maszol megkeresésére Miklós Zoltán közgazdász, RMDSZ-es parlamenti képviselő elmondta: a szerdai pánikhangulat azután alakult ki, hogy megjelent a Bihar megyei benzinkút 11 lejes árának híre. Hangsúlyozta, annyi „ismeretlen” van most az „egyenletben”, hogy viszonylag nehéz levonni a megfelelő következtetéseket.

Meglátása szerint a sorbanállás egy pánikhangulat eredménye, és ez összehasonlítható azzal is, ami a valutaváltóknál történt az elmúlt napokban, hetekben: „Lerohanták az emberek a bankokat, valutaváltókat, euró-kézpénzt vettek ki vagy váltottak, és vittek haza, mert nagyobb biztonságban érezték magukat, ha otthon a párna alatt van kézpénzben az euró. Ezt megpróbálták kihasználni a valutaváltók azáltal, hogy a korábban 5 lej alatti árfolyamon beszerzett készleteket megpróbálták 5,2–5,3 lejes áron eladni.” Ugyanakkor már látható, hogy újra lehet 5 lej alatti árfolyamon eurót vásárolni, amennyiben valakinek van lejes és eurós folyószámlája, akkor tudott 5 lej alatt eurót vásárolni – tette hozzá Miklós Zoltán.

Fotó: Facebook

„Az üzemanyagok árát tekintve is meg vagyok győződve, hogy van egy pánikhangulat. A belényesi 11 lejes ár elindított egy hangulatot, a média felkapta, az emberek pedig megindultak a töltőállomásokhoz, hogy teletankolják az autójukat. De azt látjuk, hogy ez a pánikhangulat mára leült, továbbra is lehet enyhén 8 lej alatt üzemanyagot kapni” – fogalmazott a közgazdász.

Hozzátette, az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók, illetve a háborús helyzet miatt kevesebb üzemanyag kerül a piacra, de ugyanakkor látható, hogy a világpiaci árak esetében már megtörtént egy tíz százaléknál nagyobb csökkenés. „Idő kell, amíg ez a csökkenés megérkezik hozzánk is, mert van egy két-három hetes időbeli eltolódás, amíg ez az árcsökkenés megjelenik a kutakon, de azt várom, hogy a közeljövőben ez a helyzet megoldódik” – mondta a szakember.

Az üzemanyagár-növekedés azonban mindenképpen begyűrűzik a kereskedelemben és számos termék árában megjelenik majd a költségesebb szállítás – tette hozzá Miklós Zoltán.

Hogyan tevődik össze az üzemanyag ára?

A közgazdász a Maszol kérésére elmagyarázta azt is, hogy miképpen tevődik össze az üzemanyagok piaci ára, illetve tisztázta, hogy önmagában a jövedéki adó csökkentése miért nem lehet megoldás az üzemanyagárak mérséklésére.

„Nagyon sokan cikkeznek arról, hogy a jövedéki adó mérséklése, illetve az erről való lemondás nagymértékben tudná befolyásolni az üzemanyagárakat. Ez részben így van, mert ez része az árnak, a benzin esetében 1892,72 lej, a gázolaj esetében pedig 1734,66 lej ezer literre számolva, tehát literenként 1,8, illetve 1,7 lej a jövedéki adó. Fontos azt látni, hogy ez nem egyenesen arányos az árral, hanem ezt egész egyszerűen tonnára vagy literre állapítják meg, és tulajdonképpen mindegy, hogy az üzemanyag ára 7 lej vagy 10 lej, a jövedéki adó literenként ugyanannyi marad” – magyarázta Miklós Zoltán.

Fotó: Czinzel László

Ha az üzemanyagár további összetételét nézzük, figyelembe kell venni a szállítási és raktározási költségeket, mondta a parlamenti képviselő. A árra rátevődik még az általános forgalmi adó és az árrés is, így alakul ki a végső, fogyasztói ár. „A szerbiai pancsovai finomítónál például tegnap 3,5 lej volt az alapára az üzemanyagnak, és ebből lesz közel 8 lej, miután rákerül a jövedéki adó, a szállítás és tárolás díja, valamint az áfa és a kereskedő profit része” – részletezte Miklós Zoltán.

Az olvasók is jelezték, hol mennyiért tankoltak

Szerdai cikkünkhöz több száz hozzászólás érkezett, amelyekben olvasónk leírták tapasztalataikat és kiderült, a Petrom, a Rompetrol, a Lukoil és az OMV kutaknál is emelték az árakat, de a MOL Románia volt az, amelyik sokkal nagyobb áremelésre kényszerült. A Maszol még szerdán délután felvette a kapcsolatot a MOL Romániával és azt az információt kaptuk, egyelőre nem nyilatkoznak az áremelésre vonatkozó kérdésekre, de azt ígérték, hogy amint kialakul az álláspontjuk, hivatalos közleményben reagálnak a helyzetre.

Fotó: Benedek Botond

Az Agerpres hírügynökség információi szerint a MOL-nál történt nagyobb mértékű áremelés mögött az állhatott, hogy az egyik magyarországi finomítóban felmerült problémák miatt a MOL-nak üzemanyaghiánya alakult a romániai piacon, melynek hatására a vállalat szerda estére az országos átlaghoz képest nagyobb mértékben növelte az üzemanyag literenkénti árát.

A hatóságok ellenrőzéseket rendeltek el

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerdán késő délután reagált a kialakult helyzetre. Facebook-oldalán közölte, hogy „Romániában nincs gond a benzinkutak üzemanyag-ellátásával, a romániaiaknak nem kell pánikba esniük és sorban állniuk, mert a készletek elegendők”.

Fotó: Márk Boglárka

Ugyanakkor ellenőrzéseket rendelt el Nicolae Ciucă miniszterelnök a töltőállomásoknál, miután az ország számos benzinkútjánál hosszú sorok alakultak ki. Dan Cărbunaru kormányszóvivő leszögezte: „indokolatlan az üzemanyagok drágulása Romániában”.

A Ziarul Financiar gazdasági lap online kiadása a Reuters hírügynökségre hivatkozva közölte: szerdán estére a kőolaj világpiaci ára mintegy 17 százalékkal csökkent annak hatására, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Irak közölte, támogatják a kőolajkitermelés növelését, ami ellensúlyozhatja az ukrajnai invázió után az orosz olajra bevezetett szankciók okozta ellátási zavarok egy részét.

A Brent olaj több mint 17 százalékkal, azaz 22 dollárral esett vissza és 105,60 dolláron érte el az ülésszak mélypontját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?