FRISSÍTVE – Pánik a benzinkutakon: van, ahol már most 11 lej az üzemanyag literje

FRISSÍTVE: Internetes fórumokon, közösségimédia-csoportokban kezdett el terjedni annak a híre, hogy a következő napokban jelentős üzemanyag-drágulás várható. A futótűzként elterjedő információ hatására az erdélyi benzinkutakon megpezsdült az élet: a sofőrök igyekeznek elegendő tartalékot felhalmozni a most még átlagosan 7,5–7,8 lej közötti áron kapható benzinből és gázolajból, de van olyan példa is Bihar megyéből, ahol már 11 lejt is elkérnek az üzemanyagért. FRISSÍTÉS 1: Megszólalt az energiaügyi miniszter, szerinte Romániában nincs gond a benzinkutak üzemanyag-ellátásával, a romániaiaknak nem kell pánikba esniük és sorban állniuk. FRISSÍTÉS 2: Ellenőrzéseket rendelt el Nicolae Ciucă miniszterelnök a töltőállomásoknál.

A Bihar megyei Belényes városában lévő MOL-partner benzinkúton készült fényképek alapján dél körül 11 lejt, délután pedig már 11,10 lejt kértek el a benzin és a gázolaj literjéért. A Maszol megkereste a MOL Romániát, ahonnan megtudtuk, a kőolajipari vállalat egyelőre nem nyilatkozik a kialakult helyzetről. Ugyanakkor nem cáfolták – de nem is erősítették meg – a belényesi MOL-partner benztinkúton lefényképezett ártáblán szereplő információkat. 

Fotó forrása: Facebook

Eközben szinte valamennyi erdélyi és partiumi városból olyan híreket kaptunk, hogy hatalmas sorok alakultak ki a töltőállomásoknál, az emberek elindultak teletankolni autójukat „a most még elfogadható áron” kapható üzemanyagból. Nagyváradon, Aradon és Kolozsváron is szinte pánikszerű a hangulat, aki csak tud, most elindult és sorban áll, hogy üzemanyaghoz jusson. 

Szerda este Facebook-oldalunkon cikkünkhöz rengeteg hozzászólás érkezett, voltak, akik azt írták, hogy az egész áremelkedés hazugság, mások azonban csakhamar megcáfolták ezt, sőt arról is beszámoltak, hogy miközben sorban álltak tankolásra várva, a szemük előtt változott a kifüggesztett ár, sőt sokan fényképet is megosztottak hozzászólásukban Erdély számos pontjáról, hogy jelentősen nőttek az árak akár a tegnaphoz képest is. Eközben az energiaügyi miniszter azt nyilatkozta, nincs ok a pánikra, az ország rendelkezik elegendő üzemanyag-tartalékkal és az árak nem nőnek. 

Marosvásárhelyen dugók alakultak ki a várakozók miatt

Marosvásárhelyi kollégánknak több mint negyven percet kellett várnia az egyik Rompetrol kútnál, hogy sorra kerüljön, de utána is folyamatosan érkeztek az autósok és hatalmas sorok alakultak ki.

Fotó: Benedek Huszár Botond

Mint munkatársunk részletezte, a város Kolozsvár irányában levő kijáratánál minden benzinkútnál hatalmas sorok kígyóznak, több helyen forgalmi dugó is kialakult. Tudósítónk becslése szerint szerdán kora este egyes benzinkutaknál csaknem fél kilométeresre duzzadt a tankolásra várakozó személygépkocsik sora.

Székelyföldön sem jobb a helyzet

Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön ugyancsak autósorok kígyóznak a töltőállomásoknál. A helybéleik egymásnak adják a drágítás hírét, mások pedig a közösségi médiában terjedő, egyelőre meg nem erősített információk hatására döntöttek úgy, hogy annyi üzemanyagot vásárolnak, amennyi csak tudnak.

Fotó: Márk Boglárka

Az emberek tartályokkal, kannákkal állnak sorban még a legkisebb települések névtelen töltőállomásain is, hogy elegendő mennyiséget raktározhassanak el. Vannak, akik jövedelmük utolsó megtakarításait is most gázolajra költik, hogy ha az idő engedi, a mezőgazdasági munkát megkezdhessék.

Kilométeres sorok Szatmárnémetiben is

Gyakorlatilag Szatmárnémeti összes üzemanyagtöltő-állomásán hatalmas, kilométernyi hosszúságú autósorok alakultak ki, több helyen komoly közlekedési dugót okozva, miután a hamarosan várható jelentős áremelés hírére az emberek elindultak üzemanyagot vásárolni.

A Maszol munkatársa a Solidarității parkban található Petrom-kútnál kérdezett autósokat, akik hosszú sorban állva, araszolva várták, hogy egy teletankot tölthessenek.

Fotó: Czinzel László

Mint kiderült, sokan ismerősöktől vagy a rádióból hallottak a pánikról, és ők is gyorsan beálltak a sorba, hogy 8 lej alatti áron vehessenek üzemanyagot. Mások Facebook-csoportokból értesültek a hírről, hogy hamarosan akár 11 lejt is elérheti az üzemanyag literenkénti ára.

Fotó: Czinzel László

A töltőállomáson találkoztunk egy fiatalemberrel is, aki már nemcsak az autó tartályát töltötte meg gázolajjal, hanem a csomagtartóban sorakozó műanyag kannákat is. Azokba egy „kör” alatt 250 liter üzemanyag fér el, és mint mondta, ez ma a harmadik köre. „Mezőgazdasággal foglalkozunk, több gépünk is van, ezért van szükség most tartalékra. Ezzel a körrel most 7 ezer liter gázolajnál tartunk” – mondta a Maszol kérdésére.

Fotó: Czinzel László

Mi okozza a drágulást?

Arról, hogy mi befolyásolja a jelenlegi üzemanyagár-növekedést, szerdán írtunk a Maszolon. A legnagyobb baj nem is a jelenlegi árszint, hanem az, hogy az üzemanyagok drágulása folytatódik. A kőolaj világpiaci árának a változásai mindig jópár hetes eltolódással jelentkeznek a benzinkutaknál. Az üzemanyagoknak az elmúlt hetekben bekövetkezett drágulása annak a következménye, hogy a kőolaj ára december vége óta folyamatosan emelkedik.

Az oilprice.com portál adatai szerint 2021 utolsó napjaiban a Brent-olaj hordónkénti ára 79 és 80 dollár között volt. Február legelején átlépte a 90 dolláros határt, jelenleg pedig 125 dollárnál jár. Az elmúlt napokban volt már drágább is, azonban ez nem jelenti azt, hogy lezárult volna a növekvő ciklus, a kilengések ellenére a tendencia továbbra is egyértelműen növekvő. A 125 dollár az áprilisra lekötött kőolajszállítmányok ára, ami majd a tavasz végén, a nyár legelején jelenik meg a kutak üzemanyagáraiban.

A 125 dollár hozzávetőleg 25 százalékkal magasabb az egy hónappal korábbi árnál, és mivel az üzemanyagok önköltségi ára 50 százalék körüli mértékben van jelen a kiskereskedelmi árban, borítékolható a 10 százalékot bőven meghaladó mértékű drágulás az elkövetkező időszakban. Ez azt jelenti, hogy a legolcsóbb benzin ára is 8 lej fölé emelkedhet.

A drágulás fő oka a világpolitikai helyzet, az ukrajnai háború keltette általános bizonytalanság, a félelem, hogy hiány jelenhet meg a kínálati oldalon, ami globális ellátási nehézségekhez vezetne.

Megszólalt az energiaügyi miniszter

Romániában nincs gond a benzinkutak üzemanyag-ellátásával, a romániaiaknak nem kell pánikba esniük és sorban állniuk, mert a készletek elegendők – írta szerdán Virgil Popescu energiaügyi miniszter a Facebook-oldalán.

„Romániában nincs probléma a benzinkutak üzemanyag-ellátásával. Ma munkamegbeszéléseket tartottunk a Rompetrol és az OMV Petrom képviselőivel, és biztosítékokat kaptunk arra, hogy elegendő kőolajtermék-készlet áll rendelkezésre, és biztosítani tudják a fogyasztók ellátását. Ugyanakkor szeretném elmondani, hogy ne essenek pánikba és ne álljanak sorba. Van elég készletünk!” – mondta Popescu.

Az Agepres információi szerint egy magyarországi finomítóban felmerült problémák miatt a MOL-nak üzemanyaghiánya van a román piacon. A vállalat máris több mint 10 lejre emelte a gázolaj literenkénti árát a szállítóflottái számára.

Ellenőrzéseket rendelt el a miniszterelnök

Ellenőrzéseket rendelt el Nicolae Ciucă miniszterelnök a töltőállomásoknál, miután az ország számos benzinkútjánál hosszú sorok alakultak ki – közölte szerda este a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru leszögezte, indokolatlan az üzemanyagok drágulása Romániában. „Az országnak elegendő üzemanyagkészlete van. A kormány nem tűr el semmilyen spekulációs kísérletet” – jelentette ki a szóvivő.

Korábban Virgil Popescu energiaügyi miniszter azt írta a Facebook-oldalán, hogy semmi ok nincs pánikra és a töltőállomások megrohamozására, mert Románia üzemanyag-ellátása zavartalan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?