banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Egyezség született a koalícióban az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről

FRISSÍTVE: Politikai források szerint elvi egyetértés született kedden a kormánykoalíció vezetői között az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről és az energiaárak korlátozásáról, illetve kompenzációjáról szóló jelenlegi jogszabály hatályának április végéig történő meghosszabbításáról. FRISSÍTÉS: A pénzügyminiszter szerint több mint 1 lejjel lehet olcsóbb a benzin és a gázolaj. 

A kép illusztráció | Fotó: AgerpresE források szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) az üzemanyagok jövedéki adójának ötven százalékos csökkentését javasolta. Az intézkedés három hónapig lenne érvényben, és még április elseje előtt bevezetnék.

Emellett az energiaárak korlátozásáról, illetve kompenzációjáról szóló sürgősségi rendelet hatályát április végéig meghosszabbítaná a koalíció. Az árplafon továbbra is 0,8 lej marad az elektromos áram és 0,31 lej a földgáz esetében a háztartási fogyasztók számára. Ez a jogszabály addig marad hatályban, amíg az Európai Bizottság jóváhagyja a romániai energiaárak állami szabályozását.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a továbbiakban intézmény- és tárcaközi találkozókon egyeztet az intézkedések végső formájáról. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu hétfőn közölte, hogy a koalíció vezetőinek keddi tanácskozásán több javaslatot is tesz az üzemanyagok árának csökkentésére, és ezek egyike a jövedéki adó mérséklése lesz.

Több mint 1 lejjel csökkenhet az ár a töltőállomásokon

A megállapodásról beszámolt a pénzügyminiszter is a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a jövedéki adó ötven százalékos ideiglenes csökkentésének köszönhetően több mint 1 lejjel olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a töltőállomásokon.

Adrian Câciu szerint az intézkedést ő javasolta a kormánypártok vezetőinek tanácskozásán, és a kormány a továbbiakban egyeztet róla az Európai Bizottsággal és az üzemanyag-forgalmazókkal. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez csak egyike azoknak az intézkedéseknek, amellyel a koalíció csökkentené az energiaárakat és az év elejétől megnövekedett inflációt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az MTI megjegyezte, hogy a benzin és a gázolaj literenként 7 lejt közelítő (bizonyos üzemanyag-típusoknál meghaladó) árának mintegy 40 százalékát teszi ki a jövedéki adó, tehát az üzemanyag árának emelkedése jelentős többletbevételhez juttatja az állami költségvetést.

A szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu hétfőn az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről elmondta: szerinte a szakértőknek kell választ adniuk arra kérdésre, hogy ez az intézkedés valóban csökkenti-e majd a tankolás költségeit.

A politikust hétfőn a parlamentben újságírók szembesítették azzal, hogy a gázolaj literének ára már meghaladja a 7 lejt. Ennek kapcsán kifejtette, az üzemanyagárakat a jövedéki adó csökkenésével is lehet mérsékelni, de tekintettel arra, hogy ez az állam bevételeinek csökkenésével is járna, a kormány a megmondhatója annak, hogy az idei költségvetési keret lehetővé teszi-e ezt az intézkedést.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?