RMDSZ: Semmiféle háborús mozgósításról nincs szó!

„Romániát és a romániai állampolgárokat közvetlen háborús veszély nem fenyegeti. Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, hogy a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) átgondolatlan akciója és nem a kormány kérése a 18 és 35 év közötti férfiak egészségügyi állapotának lekérdezése a háziorvosoknál” – közölte Facebook-oldalán az RMDSZ arra reagálva, hogy napvilágot látott és pánikot keltett annak a híre, hogy a megyei Közegészségügyi Hatóságok (DSP) átiratban arra kérték a családorvosokat, hogy készítsék el azon fiatalok listáját, akiknek egészségi állapota nem engedné meg a katonai szolgálatot.

Az RMDSZ leszögezte: „Semmiféle háborús mozgósításról nincs szó! A DSP-nek ugyan minden évben be kell kérnie ezeket az adatokat, viszont felelőtlen, át nem gondolt lépés volt ezt egy háborús időszakra időzíteni.”

Egy ilyen átirat a Maszol birtokába került, ebben az szerepel, hogy a családorvosok kötelesek lejelenteni mindazokat, akik katonakötelesek, de egészségi állapotuk nem engedi meg a katonai szolgálatot. Mint írják, békeidőben felfüggesztik a katonakötelességet, ám háborús időszakban minden egészséges férfinak köteles bevonulnia. A családorvosoktól azért kérték a listát, hogy frissíthessék adatbázisukat. 

(Nyitókép forrása: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?