CNA: hiteles forrásból tájékozódjanak a háború híreiről!

Arra kéri az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a lakosságot, hogy csak hivatalos forrásokból tájékozódjon az ukrajnai háború fejleményeiről.

Figyeljünk, honnan szerezzük be az információkat | Illusztráció: AgerpresA testület keddi ülésén egyhangúlag elfogadott felhívásban kifejtik, hogy „A háborúkat nem csak fegyverrel vívják! A hamis információk ugyanolyan veszélyesek! Csak hivatalos forrásból tájékozódj!”.

A felhívást szétküldik a helyi, regionális és országos műsorszolgáltatóknak, hogy hat hónapon keresztül társadalmi célú hirdetésként sugározzák. A CNA elnöke, Cristina Pocora azt üzente a rádióadóknak és a tévécsatornáknak, hogy a következő időszakban fokozottan figyeljenek az audiovizuális tanács ajánlásaira.

Az ülést levezető Monica Gubernat elmondta: jövő héttől a CNA prioritásnak tekinti az ukrajnai háborús helyzetről szóló sajtóbeszámolók ellenőrzését. Felhívta a műsorszolgáltatók figyelmét arra, hogy szabályszegés esetén a korábbinál szigorúbb szankciókra számíthatnak.

Hétfőn a CNA emlékeztetett arra, hogy tilos a Russia Today csatorna adásainak sugárzása Romániában. Az intézmény közölte, ellenőrzik a tilalom betartását a hazai műsorszolgáltatóknál. A CNA közölte azt is, hogy figyelemmel kíséri az Ukrajna elleni orosz agresszió tálalását a hazai televíziók hír- és vitaműsoraiban, törekedve arra, hogy a lakosság a valóságnak megfelelő, ellenőrzött információkhoz jusson, és az újságírók a szakma etikai szabályainak betartásával végezzék a munkájukat.

Hétfőn Dan Cărbunaru kormányszóvivő bejelentette, hogy több, „az ukrán válsággal összefüggésben álhíreket terjesztő” weboldalt bezártak vagy be fognak zárni a közeljövőben. Arról is beszámolt, hogy valamennyi romániai kábelszolgáltató kiveszi kínálatából a Russia Today hírcsatornát.

A kormány szerint a következők szerepelnek az álhíreket terjesztő weboldalak listáján:

  • ? https://bitinitiators.com/blog.html – jelenleg nem érhető el;
  • ? https://profitsmall.com/?domain=https://bitinitiators.com/blog – jelenleg nem érhető el;
  • ?https://yourincome.site/LP/lp_RO_RO_connera_XfZdkl_Av0VP/?domain=newsmoney.work&uclick=q5fnx99 z&uclickhash=q5fnx99z-q5fnx99z-qn-0-ydi4-cig5-usx90-f5491e – jelenleg aktív;
  • ? https://ru.md.sputniknews.com/ – jelenleg aktív;
  • ? https://md.sputniknews.com/ – jelenleg aktív;
  • ? https://ro.md.sputniknews.com/ – jelenleg aktív;
  • ? https://citestesitu.com – jelenleg aktív;
  • ? https://rtnews.ro – jelenleg aktív;
  • ? https://cloudx.ro – jelenleg nem érhető el.

Kapcsolódók

Kimaradt?