A nemzetközi és a román sajtó is olyat adott Orbán Viktor szájába, amit nem mondott az évértékelőn

Több román hírportál is azzal a címmel számolt be Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati országértékelő beszédéről, hogy a kormányfő „radikális álláspontra” helyezkedett, és „először helyezte kilátásba Magyarország kilépését az Európai Unióból”.

Orbán Viktor az országértékelőn | Fotó: MTI/Miniszterelnöki SajtóirodaAki a televíziós közvetítést élőben vagy felvételről nézte, esetleg a konzervatív sajtó beszámolóit olvasta, nem találkozhatott ezzel a kijelentéssel, amit a nemzetközi sajtó és több román „tekintélyes” hírportál is Orbán Viktornak tulajdonított.

A magyar miniszterelnök a beszédében valóban elismerte, hogy a jelenlegi magyar kormány és az EU vezetői Brüsszelből máskép látják a család- és bevándorláspolitikát, vagy mást jelentenek a számukra a keresztény értékek, mint amit a magyar kormány felvállal, de olyat nem mondott, hogy Magyarország kilépne az unióból. Sőt a NATO és az EU egységének megerősítésére szólított fel.

Ehhez képest a román hírportálok – például a Digi24, az Adevărul, a G4Media vagy a Hotnews – azzal a címmel közölt beszámolót, hogy Orbán „meglebegtette” a „Hunexit” lehetőségét. A tudósításokban az is közös, hogy az Agerpres román állami hírügynökség jelentését vették át, holott a Magyar Távirati Irodának (MTI) is van román nyelvű hírszolgálata, sőt a hirado.hu oldalon is találhatók román nyelvű hírek, vagyis a román újságírók „első kézből” informálódhatnának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Agerpres „hibája” az volt, hogy a dpa német hírügynökség tudósítását fordította le, amely tulajdonképpen elindította az álhír-lavinát. A dpa cikkére Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi szóvivője, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán. Mint írta, „a hírt folyamatosan veszik is át a nemzetközi sajtóban. A »független« tényellenőrök azonban ilyenkor nincsenek sehol.” Kovács Zoltán az ominózus miniszterelnöki mondatot is közzétette, ami így hangzott: „A magunk részéről mi egybe akarjuk tartani az Európai Uniót. Ezért többször is tettünk tolerancia-ajánlatot Brüsszelnek és Berlinnek is.”

Kovács Zoltán hozzátette, hogy jelezték a szerkesztőségeknek a tévedést, és „izgatottan” várják, hogy hányan fogják helyreigazítani „ezt az apró bakit”.

Kapcsolódók

Kimaradt?