Védelmi tárca: ne dőljenek be a csapatmozgásokat ábrázoló videóknak!

Illusztráció | Forrás: monitorkép a Facebook-videóról

A védelmi minisztérium szerint ál- és rémhíreket terjesztenek a közösségi oldalakon látható videók, amelyek szerint a napokban katonai konvojok haladtak át Románián.

A kisfilmek szerint a csapatmozgások a szomszédos orosz–ukrán konfliktus elfajulását, a háborús előkészületeket jelentik.

A szaktárca a Facebookon közzétett állásfoglalásában – és a mellékelt videóösszeállításban – cáfolja, hogy katonai konvojok szekták volna át az országot. Felhívják a figyelmet, hogy a videók különböző időpontokban készültek, a legtöbb nyáron vagy késő ősszel.

Mint írták, a legfrisseb egy múlt szombati felvétel, amely egy cseh cég által Bulgáriából vásárolt második világháborús tankszállítmányról készült, és amely valóban áthaladt Románián, de azoknak a harckocsiknak csak a karosszériája volt meg.

Atenție la clipurile virale cu coloane militare‼️ În ultimele zile, pe diferite platforme de social media, circulă înregistrări video cu așa-zise deplasări recente prin țara noastră de coloane de vehicule militare românești sau străine. Aceste înregistrări sunt prezentate ca „dovezi” ale mișcărilor de trupe în legătură cu situația din Ucraina. Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă. Ele au fost filmate în trecut, cu cel puțin trei-patru luni, fie de noi, fie de alți utilizatori. De altfel, mulți dintre cei care au urmărit aceste clipuri, viralizate cu scopul de a induce panica, au observat discrepanțele: fie au fost filmate pe timp de vară, fie sunt altceva decât se pretinde, fie sunt înregistrări vechi prezentate ca fiind recente. Am realizat, în videoclipul de mai jos, o recapitulare a acestor încercări de deformare a realității, cu datele la care au fost cu adevărat surprinse. De notat că singurele imagini recente din acest colaj (22 ianuarie 2022) reprezintă carcase de tancuri din Al Doilea Război Mondial, demilitarizate, importate din Bulgaria de o firmă din Cehia. Și care, evident, au tranzitat România. Le veți vedea la finalul montajului video. Și acestea au fost prezentate în aceeași notă conspirativă, a mișcărilor neanunțate de trupe. Vă reamintim că cea mai corectă informare este cea din surse oficiale. Dacă sesizați și alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteți aici. Vom face verificările cu maximă operativitate și vom reveni cu explicații. #stirifalse #fakenews #instructie

Közzétette: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro – 2022. január 25., kedd

A védelmi minisztérium arra kér mindenkit, hogy csak hiteles forrásból tájékozódjanak, és ha további hasonló kisfilmekkel találkoznak a közösségi médiában, jelezzék a tárcának, amelynek a szakemberei megvizsgálják a valóságtartalmát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?