Minimum 15 százalékkal drágábbak lesznek idén a fóliasátras zöldségek

A termelési költségek kb. 50 százalékkal nőttek tavaly óta.

Függetlenül attól, milyen intézkedéseket hoz a kormány az energiaáraknak a március 31. utáni időszakban való kordában tartására, a fóliasátrakban és üvegházakban termelt zöldségek mindenképpen drágulni fognak.Minden drágul, a zöldségek sem képeznek kivételt | Fotó: Pexels

„Áprilistól legalább 10-15 százalékkal többe kerülnek majd a zöldségek, mivel a magas energiaárak miatt más árak is nőttek. A fűtés nálunk a termelési költségek több mint 10 százalékát teszi ki. Mi hazaszállítjuk a terményeket a vásárlóknak, s nagyon megnőttek a szállítási költségek is. (…) A csomagolóanyagok szintén megdrágultak. 2016-ban, amikor elindítottam a vállalkozást, egy kartondoboz 1 lejbe került, most pedig 3,50-be” – nyilatkozta Viorel Tămaș, aki a Kolozs megyei Borsaújfaluban található Colina Farms ökofarmon termeszt zöldségeket fóliasátorban.

Más termelők még nagyobb arányú drágulást jósolnak. „Az energiaárak nagyon megnőttek. A tavalyi év azonos időszakához képest a termelési költségek 50 százalékkal emelkedtek. Minden megdrágult, a professzionális fóliáktól kezdve, az üzemanyagon át a műtrágyáig” – mondja Marius Petrache, a Marcoser cég vezérigazgatója.

Petrache szerint tavaly a zöldségfélék nagyon olcsók voltak, s ahhoz, hogy idén nyereséges legyen a termesztésük, duplájára kellene emelni az árakat a nagybani piacon. Az árak alakulását ugyanakkor nagyban befolyásolja az import. Ha a külföldről érkező zöldségek ára viszonylag alacsony marad, sok hazai gazdának fel kell majd függesztenie a tevékenységét, mert nem lesz rentábilis.

Kapcsolódók

Kimaradt?