Újabb csapás vár a dízelautók tulajdonosaira

Az orosz-ukrán háború nyomán kialakult energiaválság újabb csapást hordoz a dízelüzemű autók tulajdonosainak: újabb áremelésekkel kell szembenézniük.

Az Oroszországból származó gázolaj behozatalára vonatkozó, az ukrajnai inváziót követően bevezetett korlátozások aláásták a gázolajnak mint a benzin olcsó alternatívájának státuszát Európában, ami súlyosbította a megélhetési válságot a régióban – írja a Reuters alapján az Agerpres.

„Alapvetően Európa nem tud fennmaradni orosz gázolaj nélkül" – mondja Kevin Wright, a Kpler tanácsadó cég elemzője.

A becslések szerint 140 millió európai autósra gyakorolt közvetlen hatás mellett, akik dízel üzemanyagot használnak, a magas dízelárak az egész gazdaságra és az inflációra is hatással vannak, mivel az európai ipar és mezőgazdaság számára ez az üzemanyagtípus a legkedveltebb.

Fotó forrása: Pexels

Az Energy Aspects és a Wood Mackenzie által elemzett adatok azt mutatják, hogy a gázolaj és a benzin közötti árkülönbség a negyedik negyedévben eléri a hordónkénti 25 dollárt, szemben a második negyedévi hordónkénti 13 dollárral.

Ez a probléma különösen Európát érinti. Az európai piacon a dízelüzemű autók aránya több mint 40%, míg az Egyesült Államokban 4,5%.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az orosz inváziónak az energiapiacra gyakorolt teljes hatása csak most kezd érezhetővé válni. Május végén az EU vezetői megállapodtak abban, hogy az év végéig 90%-kal csökkentik az Oroszországból származó kőolajimportot. Ezek a fokozatosan bevezetett szankciók azt jelentik, hogy december elejétől tilos lesz minden orosz nyersolajszállítmányt, két hónappal később pedig minden orosz finomított terméket szállítani.

Számos vállalat vagy leállította az orosz üzemanyag vásárlását, vagy elkezdett alternatívákat keresni az orosz uráli nyersolaj helyett, amely benzingyártásra alkalmasabb, mint a dízel. Emiatt az elemzők arra számítanak, hogy a benzin ára a negyedik negyedévben tovább csökken, mivel a szezonális kereslet lelassul, míg a dízel valószínűleg drága marad.

Egyre többen eladják dízelautójukat

Az emelkedő gázolajárak valószínűleg felgyorsítják a dízelüzemű járművekről való átállást. A dízelüzemű autókról a benzinesekre való átállás az elmúlt években nyilvánvalóvá vált - mondja Rimoon Agaiby, a Ricardo autóipari tanácsadó cég Németországért felelős vezetője. „A dízel és a benzin közötti árkülönbség bármilyen növekedése csak erősíteni fogja ezt a tendenciát” – tette hozzá Agaiby.

A használtautó-piacról származó adatok azt mutatják, hogy az emberek több dízelüzemű járművet próbálnak eladni, mint benzineset. Az egyik szakportál számításai szerint a használt dízelautók eladásai májusról júniusra 21%-kal nőttek, míg a benzines autóké 13%-kal.

Bár az elektromos autók középtávon megoldást jelenthetnek, az európai fogyasztók problémái valószínűleg tovább súlyosbodnak, mivel az európai haszongépjármű-flotta számára nincs hatékony alternatívája a dízelnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?