Valóssággá vált rémálom: 10 lejhez közelít a gázolaj ára

Hiány van a világpiacon kőolajból, a jelenlegi 123 dollárról legalább 140 dollárra nőhet a fekete arany hordónkénti ára.

Pár hónappal ezelőtt országos felvásárlási lázat váltott ki, hogy egy Bihar megyei, belényesi benzinkútnál 11 lejért árulták az üzemanyag literjét. Akkoriban a politikusok és az úgynevezett gazdasági szakértők egymást túllicitálva győzködték a lakosságot arról, hogy értelmetlen készletet felhalmozniuk az üzemanyagból, az árak ugyanis vissza fognak állni egy elfogadható szintre.

Országszerte már csak a 95-ös benzin olcsóbb 9 lejnél. Felvételünk Csíkszeredában készült szerdán délelőtt. | Fotó: Farkas Endre

Az élet látványosan rácáfolt az optimista prognózisokra, június 13-án Nagyváradon, a Borsi úton található Petrom kútnál 9,14 lejt kellett fizetni az olcsóbbik gázolaj literjéért. Ez nem a helyi benzinkutas pénzéhségének volt az eredménye, országszerte hasonló szinten vannak az árak.

Június 14-én folytatódott az üzemanyagok drágulása: a Versenyhivatal online árösszehasonlítója szerint a váradi Petrom kutaknál már 9,18 lejbe került a legolcsóbb dízel, míg a Mol, az OMV és a Gazprom kútjainál 9,24 lejbe. Legkevesebbet a Lukoilnál kellett fizetni érte, 9,12 lejt. A prémium gázolaj ára a 9,48-9,73 lejes sávban mozgott, a benzin literjét pedig 8,56 lejért is meg lehetett venni, bár a kutak többségénél ennél drágább volt.

Az év eleje óta a gázolaj hozzávetőleg 50 százalékkal drágult, a benzin ára valamivel kisebb mértékben nőtt. 2021 októberének elején arról írtunk, hogy sokéves csúcson van az üzemanyagok ára, most azonban madarat lehetne fogatni az autósokkal, ha az akkori árakon tankolhatnának. Október 7-én 6,09 lej volt a gázolaj átlagára. Ez mostanra hozzávetőleg 9,45 lejre nőtt, ami 55 százalékos drágulásnak felel meg.

Az áremelkedés szintje még döbbenetesebb, ha a jelenlegieket a két évvel korábbiakkal hasonlítjuk össze. 2020 májusában a dízel literjének 4,4 lej volt az átlagára, ami mostanra a duplájánál is többre nőtt.

Minden idők legnagyobb drágulása

Jelenleg túlsúlyban vannak azok a vélemények, amelyek szerint hiú remény az üzemanyagok árának csökkenésére számítanunk a közeljövőben. A Brent-féle nyersolaj ára jelenleg hordónként 123 dollár körül van, s adottak a körülmények, hogy tovább emelkedjen.

Az Energy Aspects tanácsadó cég szerint „minden idők legnagyobb drágulása” vár ránk a kőolaj terén, a Goldman Sachs szakértői pedig arra számítanak, hogy a harmadik negyedévben 140 dollár körül lesz az energiahordozó átlagára. Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója még pesszimistább, szerinte a kőolaj ára idén abszolút csúcsot fog dönteni, eléri a 175 dollárt. Ez kb. 30 százalékos emelkedést jelentene a mostani árszinthez képest.

Ha az optimistább forgatókönyv válna is valóra, borítékolható, hogy a gázolaj ára rövidesen eléri a 10 lejes határt.

A drágulás fő oka az, hogy az EU bojkottálja az orosz olajat, amit Moszkva megpróbál más piacokon értékesíteni, ami azonban nehézkes. Elméletileg pótolható lenne az orosz kőolaj, gyakorlatilag azonban csak részben. Jelenleg a nagy kitermelők közül csak Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek rendelkeznek fölös termelési kapacitással, azonban ez nem elég az orosz kőolaj kiesésének ellensúlyozására. Irán és Venezuela szintén képes lenne több kőolajat exportálni, azonban ezek az országok már hosszabb ideje részleges embargó alatt állnak. A krízishez nagyban hozzájárul az is, hogy a koronavírus-járvány alatt a csökkenő kereslet miatt a legtöbb ország visszafogta a kitermelést, amit most nehéz felpörgetni a pandémia előtti szintre.

A kormánynak megéri?

Az Európai Unió több tagállamában a kormányok adminisztratív úton szabályozzák az üzemanyagok árát, így tartva kordában a drágulást. A Ciucă-kabinet mostanáig nem lépett, aminek az oka valószínűleg az, hogy roppant korlátozott a pénzügyi mozgástere. Adrian Câciu pénzügyminiszter februárban bejelentette, hogy a kormány három hónapra felére csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját, de semmi sem lett belőle. Florin Cîțu korábbi pénzügyminiszter becslései szerint az intézkedés 3-4 milliárd lejjel csökkentette volna a költségvetés bevételeit, s minden bizonnyal ezért állt el a kormány az ötlettől.

Az üzemanyagok horribilis árai bizonyos értelemben kapóra is jönnek a pénzszűkében lévő kormánynak, mivel növelik az áfából származó bevételeket, 50 százalékkal drágább gázolaj lényegesen több áfát is jelent. Románia éves üzemanyag fogyasztása meghaladja a 7 millió tonnát, tehát a literenkénti 9 lej körüli átlagár többmilliárd lejes pluszbevételt generál az államkasszának. A központi költségvetésbe hatalmas összeg folyik be jövedéki adó formájában is: a benzin jövedéki adója 2458 lej/tonna, míg a gázolajé 2052 lej/tonna.

A Ciucă-kabinetre nehezedő társadalmi nyomás azonban fokozódik: a fuvarozók szakmai érdekvédelmi szervezete árstopp bevezetését kéri, a Facebookon szerveződő autósok pedig minimális mennyiségű, 1 lej értékű üzemanyagot tankolva bénították meg hétfőn több benzinkút működését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?