Tizenöt európai állam hozott intézkedéseket az üzemanyagok drágulásának ellensúlyozására

A román kormány a kisujját sem mozdítja, hogy megállítsa az áremelkedést.

Az Európai Unió 27 tagállama közül mostanáig 14 hozott az üzemanyagok árát kordában tartani hivatott ideiglenes intézkedéseket, s hasonlóképpen jár el Nagy-Britannia is. A legtöbb országban a jövedéki adót csökkentették. Ez kifejezetten hatásos lépés, mivel az üzemanyagok kiskereskedelmi árában nagyon magas, 50 százalék körüli az áfa és a jövedéki adó aránya.Drága mulatság a tankolás | Fotó: Agerpres

A jövedéki adót mérséklő tagállamok egyike Svédország. A stockholmi kormány annak ellenére döntött az adócsökkentésről, hogy a skandináv országban közismerten nagyon magas az életszínvonal. A gyéren lakott vidékek autótulajdonosai ezen felül havi 47 eurós támogatásban részesülnek üzemanyag vásárlásra. A svéd kormány arról is döntött, hogy 6 600 eurós állami támogatást kapnak azok, akik elektromos autót vásárolnak.

Németországban 30 centtel csökkentették a benzin, s 14 centtel a gázolaj adóját, míg Franciaországban 15 centes adócsökkentést vezették be április 1-től. A francia kormány elkülönített 400 millió eurót a fuvarozók támogatására.

Belgium literenként 17,5 centtel csökkentette az üzemanyag jövedéki adóját, a spanyol kormány pedig 6 milliárd eurót különített el az üzemanyagok drágulását kompenzálni hivatott intézkedésekre. Magyarország és Szlovénia árplafont vezetett be, előbbi esetében ez 7,5 tonnánál nehezebb járművekre nem érvényes.

Lengyelország nem a jövedéki adót csökkentette, hanem az áfát, mégpedig drasztikusan, nulla százalékra. Az említetteken kívül még Horvátország, Hollandia, Írország, Olaszország, Portugália, Málta és Görögország szabályozta az üzemanyagok árát kormányzati intézkedésekkel.

A román kormány egyelőre sztoikus nyugalommal szemléli a helyzetet. Adrian Câciu pénzügyminiszter február végén bejelentette, hogy a jövedéki adó megfelezését fogja javasolni, ideiglenes jelleggel, ami az üzemanyagárak 1 lejes csökkenését vonná maga után. Az intézkedés megkapta a koalíció áldását, a bevezetésére azonban már nem került sor.

Március közepén néhány napon keresztül, ha nem is látványosan, de csökkent az üzemanyagok ára. Március 18-án, egyes nagyváradi kutaknál 7,74 lejbe került a 95-ös oktánszámú benzin, a motorina literjéért pedig 7,89 lejt kellett fizetni. Időközben, a Versenyhivatal árkövető portálja szerint előbbi 7,82 lejre drágult a Petrom töltőállomásainál, a Lukoil és a Socar kútjainál 7,84 lejbe, az OMV-nél 7,94, a MOL-nál 7,94-7,98, a Gazpromnál pedig 7,95 lejbe kerül.

Március 30-án a gázolaj literje 8,3 és 8,58 lej között van.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?