Csak idő kérdése, mikor haladja meg a 10 lejt a gázolaj ára

A prémium gázolaj ára egyes töltőállomásokon már a 9,4 lejhez közelít.

„Az elkövetkező hónapokban megérhetjük, hogy a gázolaj literenkénti ára meghaladja a 10 lejt. Ami az elmúlt hónapokban történt a villanyáram és a gáz árával, az most megismétlődhet a kőolajjal, az egyetlen különbség az, hogy ez esetben nemigen vannak megoldások” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Remus Hîrceagă, a Expense Reduction Analyst Romania tanácsadó cég munkatársa.

A fenyegető prognózis egyáltalán nem légből kapott, a dízel üzemanyag ára már most is közel van a 10 lejes lélektani határhoz. A Versenyhivatal árösszehasonlító portálja szerint május 10-én, a prémium gázolaj literenkénti ára 9,14 és 9,39 lej között mozog a nagyváradi töltőállomásokon. Az üzemanyag a Gazprom és a MOL kútjainál a legdrágább, legkevesebbet pedig a Lukoilnál és a Petromnál kell fizetni érte.

Meddig drágulhat még a tankolás? | Illusztráció: Pixabay

Az olcsóbb fajta gázolaj ára erősen közelít a 9 lejhez, a 8,78 – 8,9 lejes sávban helyezkedik el. Április utolsó hetében a gázolaj hazai átlagára 1,7 euró volt, ami éves szinten 59 százalékos drágulást jelent.

A benzin is drágult az elmúlt időszakban, de valamivel kisebb arányban. Jelenleg a prémium termékek ára nem haladja meg a 8,7 lej/litert, a standard benzinért pedig, szintén a Versenyhivatal árösszehasonlítója szerint, egyes kutaknál 8 lejnél valamivel kevesebbel kell fizetni (Lukoil – 7,89 lej, Socar – 7,94 lej, Petrom – 7,97 lej).

2,2 millió tonna orosz olaj

Az Európai Unió az évéig teljesen le szeretné állítani az orosz kőolajipari termékek importját, ami Romániát nehéz helyzetbe hozná. Tavaly körülbelül 7 millió tonna kőolajat importáltunk, ebből 2,2 millió tonna Oroszországból érkezett. A hazai fogyasztás kevéssel évi 10 millió tonna fölött van, aminek a közel 20 százalékát orosz importból fedezzük. Ugyanakkor Románia fő beszállítója Kazahsztán, azonban az onnan származó olaj is Oroszországon keresztül jut el hozzánk.

A kazah kőolajat a Caspian Pipeline Consortium (CPC) vezetékén szállítják az oroszországi Novorosszijszk kikötőjéig, ahonnan tankhajók juttatják el a romániai terminálokhoz. Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök leállítaná a CPC vezetéken keresztül az EU-tagállamokba szánt energiahordozó-szállítást, akkor Kazahsztán átirányíthatná az olajat Azerbajdzsánon keresztül Grúziába, ami azonban többletköltséggel járna.

Problémát jelent az is, hogy az OMV tulajdonában levő Petrobrazi finomító kivételével a többi hasonló létesítmény, a Petromidia és a Petrotel Lukoil az Oroszországból érkező nehéz, kénes kőolaj feldolgozására vannak beállítva. Ha más összetételű kőolajjal pótolnánk az oroszt, akkor át kellene állítani a finomítókat, ami pedig időigényes eljárás. Románia helyzetét rontja, hogy a kőolajat a Fekete-tengeren keresztül kell importálnia, melyen háborús cselekmények zajlanak, a magas biztosítási költségek pedig drágítják a szállítást.

„Több forgatókönyv létezik, mely a kőolaj árának jelentős emelkedésével számol: 200 dolláros hordónkénti ár is elhangzott már, ami abszolút rekordot jelentene” – nyilatkozta Nemes Szabolcs, a Roland Berger tanácsadó cég vezető munkatársa.

Jelenleg kevéssel 100 dollár fölött van a Brent típusú kőolaj világpiaci  ára. Már ez is viszonylag magasnak számít, figyelembe véve, hogy 2021 első negyedévében még csak 60 dollár/hordó volt az átlagár. A 100 dolláros árat február végén, az orosz–ukrán háború kitörését követően lépte át a Brent-olaj, március elején pedig már 130 dollárhoz közelített.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?