Iohannis: nem tudjuk minden pénzünket az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására fordítani

A román állam nem fordíthatja minden pénzét az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök keddi sajtótájékoztatóján.

„A kormány megteszi azt, ami jelen körülmények között lehetséges. És most ennyi volt lehetséges, hogy stabilizálja és 50 banival csökkentse az üzemanyagárat. A benzin és a gázolaj árát nem közvetlenül a kőolaj hordónkénti ára határozza meg. Külön piaca van a nyersolajnak, és külön a benzinnek és a gázolajnak. Most a benzin és a gázolaj mindenhol drágult, és nyilvánvalóan van összefüggés az olajár és a benzin, illetve a gázolaj ára között, de ez a kapcsolat nem annyira közvetlen, mint ahogy azt sokan remélték, hogy ha az olajár stabilizálódik, akkor automatikusan csökken a kútnál az üzemanyag ára” – fejtette ki az államfő.

Illusztráció: Agerpres/EPA

Az állami büdzséből „nem lehet fedezni mindig minden egyes drágulást, mindenki számára” – nyomatékosította.

„Nem tudjuk minden pénzünket az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására fordítani, és elhanyagolni a beruházásokat. A beruházások szükségesek, mint ahogy a bérek kifizetése, az oktatás biztosítása is mind szükséges” – magyarázta az államelnök.

Az élelmiszerválságra vonatkozó kérdésre Iohannis kifejtette, nem hiszi, hogy gondok lesznek Romániában az élelmezéssel, bár a nemzetközi áremelkedéseket megérezzük valamilyen formában. „Amikor eljön az ideje, a kormány közbe fog lépni” – szögezte le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?