Székelyföldön már 7,58 lej/literes áron is lehet benzint tankolni

Kolozsváron is annyiba kerül az olcsóbbik benzin, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Szatmárnémetiben kicsivel többe.

A hatósági árszabályozás július 1-i bevezetése óta a legnagyobb árcsökkenésre került sor augusztus 9-én a romániai kutaknál. A Versenyhivatal árösszehasonlító portálja szerint Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron már 7,58 lejes literenkénti áron is lehet standard benzint tankolni, igaz, hogy csak a Lukoil töltőállomásain.Fotó: Pixabay

A Petrom 7,59 lejért adja az olcsóbbik benzint, a MOL, az OMV és a Rompetrol pedig 7,65 lejért. Valószínűleg ezek az árak érvényesek más székelyföldi településeken is. Az említett városokban mostanáig 7,72 lej/literes áron lehetett legolcsóbban tankolni, tehát 14 banival lett olcsóbb a benzin. Mostanáig 10 banis volt a legnagyobb árcsökkenés, amire augusztus 3-án került sor.

Marosvásárhelyen és Nagyváradon az autósoknak valamivel mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, ott ugyanis 7,60 lej a legolcsóbb benzin literje, szintén a Lukoil kútjainál. A Petrom 7,61 lejre vitte le a standard benzin árát, a MOL, az OMV, a Rompetrol és a Gazprom pedig literenként 7,67 lejért árulja.  

 A gázolaj a Petrom kútjainál a legolcsóbb, 8,24 lejbe kerül literje Kolozsváron, Nagyváradon, Szatmárnémetiben és a székelyföldi városokban is. Ez 10 banis árcsökkenésnek felel meg, egy nappal korábban még 8,34 lej/literbe került ez a fajta üzemanyag. A Lukoilnál 8,25 lejt kell fizetni érte, a többi nagy konkurensnél pedig 8,30 lejt. A kisebb üzemanyag forgalmazók árait a Versenyhivatal nem monitorozza állandó jelleggel.  

Június 30-án, egy nappal a hatósági árszabályozás bevezetése előtt a gázolaj ára 9,19 lej/liternél kezdődött, míg az olcsóbbik benziné 8,63 lej/liternél. Ez azt jelenti, hogy a gázolaj ára időközben 95 banival csökkent, a benzin pedig 1,05 lejjel lett olcsóbb. Ez részben a kormány által életbe léptetett árkompenzációnak az eredménye, részben pedig annak, hogy június vége óta jelentős mértékben csökkent a kőolaj világpiaci ára.

Kapcsolódók

Kimaradt?