Gyors iramban drágulnak az üzemanyagok

A fő hazai forgalmazók egy hét alatt négy alkalommal emelték a benzin és a gázolaj árát.

Azt követően, hogy közel egy hónapon át nem változtak az árak a hazai benzinkutaknál, egy hét alatt négy drágulás is volt, igaz, nem látványosak. A negyedikre július utolsó napján került sor, amikor a Petrom literenként 5 banival emelte a benzin és a gázolaj árát is.Fotó: Pixabay

Jelenleg Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Szarmárnémetiben a Lukoil töltőállomásainál a legolcsóbb a standard benzin, 6,8 lejt kell fizetni literjéért. A Petromnál 6,86 lejnél kezdődik a benzin ára, míg a MOL, az OMV és a Rompetrol kútjainál 6,92 lejnél. A monitorulpreturilor.info portál adatai szerint Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron is Lukoilnál a legolcsóbb a standard benzin, 6,78 lej. A Petromnál 6,84 lej a literenkénti ár, a MOL, az OMV és a Rompetrol kútjainál pedig 6,9 lej.

A gázolaj árának tekintetében nincsenek regionális különbségek, valamennyi felsorolt városban 6,81 lej a legjobb ár, ennyit a Lukoilnál kell fizetni érte. A Petromnál 6,85 lej a legolcsóbb gázolaj, míg a MOL, az OMV és a Rompetrol egyaránt 6,91 lejért adja.

A drágulásnak több oka van, írja az economedia.ro. Az elmúlt időszakban csökkent a belföldi termelés, mivel a Petrobrazi kőolajfinomító karbantartási munkálatai elhúzódtak, a Petromidia pedig hetek óta csökkentett kapacitással termel.

Ennél is nagyobb súllyal esik a latba, hogy július folyamán több mint 16 százalékkal emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Múlt héten a Brent nyersolaj hordójával 85 dollár körüli árakon kereskedtek, ami kb. 10 dollárral haladja meg az egy évvel korábbi árat.

A drágulást az okozta, hogy a legfontosabb kőolajtermelő országok csökkentették a felszínre hozott energiahordozó mennyiségét, így próbálván meg felsrófolni az árat, sikerrel. A Nemzetközi Energia Ügynökség arra számít, hogy a globális kereslet idén napi 102 millió hordó nyersolajra nő, amivel a kínálat nem fog lépést tartani, a maximális értéke napi 101,5 millió hordó lesz.

Szaúd-Arábia a napokban jelentette be, hogy augusztus végéig meghosszabbítja a termelés napi 1 millió hordóval való csökkentését, melyet eredetileg július végéig terveztek.  

Kapcsolódók

Kimaradt?