Több oka is van az üzemanyag-drágulásnak, még várnunk kell az ármérséklődésre

A zsebükön érezhették az áremelkedést, akik a napokban tankoltak benzint vagy gázolajat. A literenkénti árak 7 lej fölé emelkedtek: a benzin esetében átlag 50 banis, a gázolajnál pedig literenként 70 banis drágulás tapasztalható az egy hónappal ezelőtti árakhoz képest.


Az
üzemanyagár-emelkedések az egész világon tetten érhetőek, Franciaországban a benzin ára meghaladja a 2 eurót literenként, ami heves elégedetlenséget váltott ki az autósok körében. Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapban több mint 30 centtel, 3,88 dollár/gallonra emelkedtek az árak. Szakértők szerint, a benzinkútnál tapasztalható áremelkedés hátterében elsősorban a növekvő olajárak állnak, számol be a hotnews.ro.

Fotó: Agerpres
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrégiben kiadott jelentése szerint „a globális olajkereslet rekordszintű”, amit a légi közlekedés nyári fellendülése
okoz, valamint az, hogy Kínában fokozódik az olaj felhasználása az energiatermelésben és a növekvő petrolkémiai tevékenységekben.
Az OPEC+
az olajkínálat szűkössége miatt szintén magasan tartja az árakat. A szaúd-arábiai olajtermelés csökkentése a múlt hónapban lépett életbe, és legalább szeptemberig érvényben marad. A szélsőséges időjárás számos amerikai finomító működését befolyásolta, és a hurrikánszezon akár szeptemberig is eltarthat, így ott is csökkent a kínálat.
Amerikai szakértők szerint csak késő ősszel és télen
számíthatunk arra, hogy az árak helyreállnak a benzinkutaknál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?