Méghogy energetikai függetlenség: 11 százalékkal csökkent az OMV Petrom gázkitermelése az első félévben

Tavaly 3,7 milliárd köbméter földgázt hozott felszínre a vállalat, idén csak 3,3 milliárdot fog.

A fekete-tengeri nyíltvízi gázkitermelés megkezdése ismét táplálni kezdte a Románia energetikai függetlenségét vizionáló alaptalan jóslatokat, azonban a tények kíméletlenül cáfolják a kincstári optimizmust. Az OMV Petrom által kitermelt földgáz mennyisége 11 százalékkal csökkent az első félévben, írja a Ziarul Financiar gazdasági napilap.Az OMV Petrom gáztüzelésű erőműve | Fotó: Facebook/OMV Petrom

A vállalat beszámolója szerint június 30-ig 1,7 milliárd köbméter gázt hoztak felszínre az OMV Petrom kútjai. Ez összhangban van a cég előzetes terveivel, melyek éves szinten 10,2 százalékos csökkenéssel kalkuláltak.

Az OMV Petrom, a piacvezető Romgaz után a második legnagyobb hazai kitermelő. Tavaly 3,7 milliárd köbméter volt a vállalat termelése, ami idén előreláthatóan 3,3 milliárd köbméterre csökken. 2004-ben még 6,4 milliárd köbméter gázt hozott felszínre az OMV Petrom, az igazán meredek lejtmenet azonban 2017 után kezdődött, amikor még 5,18 milliárd köbméter volt a termelés.

Az országos fogyasztás idén 11 milliárd köbméter körül lesz. Ebből kb. 5 milliárd köbmétert az első számú hazai kitermelő, a Romgaz biztosít, 0,5 milliárdot pedig a fekete-tengeri gázt kiaknázó Black Sea Oil & Gas. A belföldi kitermelés tehát 9 milliárd köbméter körül lesz, a különbözetet pedig az orosz import fedezi majd, feltéve, hogy Moszkva nem zárja el a csapot.

A Transgaz becslései szerint a 2022 november 1. és 2023 március 31. közti időintervallumban Románia gázfogyasztása 7,1 milliárd köbméter lesz. A belföldi kitermelés ennek a 60 százalékát fogja tudni biztosítani, míg az előre a felhalmozott készletek, a tározók telítettségétől függően 25-32 százalékát. Az import aránya 8 és 15 százalék között lesz, egyelőre tehát szép álom csak az energetikai függetlenség.

A múlt hét végén a romániai gáztározók 53 százalékban voltak feltöltve, s a szakemberek szerint, amennyiben nem állnak le váratlanul az orosz szállítások, októberre a feltöltöttség elérheti a 80 százalékot. Az EU-tagállamok közül Lengyelország áll a legjobban, ahol a gáztározók telítettsége 98 százalék.

Kapcsolódók

Kimaradt?