Nem izgulunk a tél miatt – a hazai gáztározók feltöltöttsége 42 százalék, az uniós átlag 58

A portugálok tározói már megteltek, a lengyelek 97,2 százalékon állnak.

Nehéz tél elé néz az Európai Unió, legalábbis ami a gázzal való ellátást illeti. A célkitűzés az, hogy október 1-re a földalatti gáztározók 80 százalékban fel legyenek töltve, ami egyes tagországok esetében már jelen pillanatban teljesül, Románia azonban eléggé le van maradva.Fotó: Máramaros Megyei Tanács

„Idén több gázt fogunk betárazni. Előrelátóak vagyunk. Az igazi problémát az árral kapcsolatban az jelentette, hogy Oroszország nem szállított. Az ár körüli problémát Oroszország kreálta. Románia nagyon jó helyzetben van, mivel lehetőség van a belföldi kitermelés növelésére, azonban a térségre nehéz tél vár” – nyilatkozta Volker Raffael, az E.ON Románia vezérigazgatója.

A Gas Infrastructure Europe adatai szerint jelenleg az EU területén található gáztározók átlagos feltöltöttségi szintje 58 százalék, azonban a tagállamok szintjén nagyok az eltérések. A legkedvezőbb helyzetben Portugália van, melynek a tározói teljesen fel vannak töltve. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a portugálok számára nem jelent hatalmas kihívást a tározók feltöltése, ehhez ugyanis csak 0,3 milliárd köbméter földgázra van szükségük.

97,2 százalékos feltöltöttségi szinttel Lengyelország szintén fel van készülve a télre és az orosz szállítások leállására. Kifejezetten jól áll Dánia, Csehország, Spanyolország és Németország, 78,7, 68,3, 61,6 és 60,9 százalékkal.

Románia 3,1 milliárd köbméteres tárolási kapacitással rendelkezik, a feltöltöttség 42,1 százalék. Magyarország ennek a mennyiségnek kb. a dupláját tudja bespájzolni, 6,3 milliárd köbmétert, ott 39,9 százalékos a feltöltöttség. Mi ezen a téren sem vagyunk igazán előrelátóak, a célkitűzés az, hogy augusztus 1-re a feltöltöttség 46, október 1-re pedig 66 százalék legyen, s csak novemberben érnénk el a 80 százalékot.

Az EU legnagyobb, 23,1 milliárd köbméteres gáztárolási kapacitásával Németország rendelkezik. A lakosság számarányához viszonyítva Ausztria és Hollandia tudja a legnagyobb mennyiségű gázt tartalékolni, 9, illetve 13,6 milliárd köbmétert.

Kapcsolódók

Kimaradt?