Kevés gázt fogyasztottunk az első negyedévben, de nagyon drágán

A fogyasztás csökkenésének a fő oka az volt, hogy nem dolgozott a marosvásárhelyi Azomureș.

Körülbelül 11 százalékkal esett vissza az országos gázfogyasztás az első negyedévben 2021 azonos időszakához képest, derül ki a Petrom legutóbbi jelentéséből. Ez jelentős visszaesés két okra vezethető vissza: a tél viszonylag enyhe volt, illetve nem termelt az ország legnagyobb fogyasztója, az Azomureș. A marosvásárhelyi vegyipari kombinát a teljes hazai gázfogyasztás 9 százalékát adja.A közeljövőben nem csökken a gáz ára | Fotó: Máramaros Megyei Tanács

A Petrom jelentése szerint az első negyedévben elfogyasztott gáz 372 lej/MWh átlagáron vásárolták a szolgáltatók. Egy évvel korábban 71 lej volt az átlagár, vagyis az energiahordozó körülbelül ötszörösére drágult.

Sajnos, a piaci árak az elkövetkező időszakban sem csökkennek, sőt. A január 1. és március 31. között kötött közép-, illetve hosszútávú gázszállítási szerződésekben szereplő átlagár 469 lej/MWh volt. Egy évvel korábban még 81 lejes átlagárral kötöttek ilyen tranzakciókat, a drágulás tehát öt és félszeres volt.

Nagy szerencse, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a lakosság szabályozott, maximum 310 lej/MWh áron kapja majd a gázt, míg a gazdasági szereplők 370 lej/MWh-t fizetnek majd érte. Ez ugyanakkor nagy nyomást jelent majd a költségvetés számára, a különbözetet ugyanis a kormánynak kell majd megtérítenie a szolgáltatóknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?