Nagy-Bege Zoltán: Romániára nem vonatkozik a „gázt csak rubelért” szabály

Románia nem közvetlenül a Gazpromtól, hanem orosz tulajdonban levő viszonteladókon keresztül vásárol gázt, ezért nincs rubelben való fizetési kötelezettsége.

Románia gázellátása nincs veszélyben, siettek bejelenteni a hazai illetékesek azt követően, hogy Oroszország leállította az energiahordozó szállítását Lengyelországnak és Bulgáriának. Ez pillanatnyilag igaz is, mivel itt a tavasz, a fűtési szezon végeztével pedig a gázfelhasználás jelentős mértékben csökken. Ugyanakkor jelenleg nem, illetve csak részben üzemel az ország legnagyobb ipari gázfelhasználói közé tartozó marosvásárhelyi Azomureș és a Bákó megyei Borzești településen található Chimcomplex. Előbbi, mely csökkentett kapacitással napokon belül ismét megkezdi a termelést, éves szinten 1 milliárd köbméter földgázt használ, ami az országos fogyasztásnak közel 9 százaléka.Tavaly rekordmennyiségű gázt vettünk az oroszoktól | Fotó: Máramaros Megyei Tanács

Növekvő függőség

Fűtési szezonban azonban, ha az ipar is teljes kapacitással dolgozik, Románia nem képes saját forrásból fedezni a fogyasztását. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint 2021-ben 3,8 milliárd köbméter volt az import, míg a teljes fogyasztás kb. 12 milliárd köbméter körüli. Ez azt jelenti, hogy a belföldi fogyasztás több mint egyharmadát importból fedeztük.

Ez roppant magas arány, tekintettel arra, hogy 2015-ben az import részesedése a fogyasztásból még csak 1,7 százalék volt. 2016-ra ez 10,5 százalékra nőtt, 2019-ben pedig már 25,74 százalék volt. Ennek az oka csak részben az, hogy kimerülőben vannak a kitermelés alatt álló készletek, állítják a szakemberek. Az elmúlt években a kormányok úgy módosították az ágazat működésére vonatkozó jogszabályokat, hogy a gázkitermelés jövedelmezősége csökkent, ami rontotta a beruházások rentabilitását is. Ezért a második legnagyobb hazai kitermelő, az OMV Petrom évről-évre csökkenti a felszínre hozott mennyiséget, illetve befagyasztotta a fekete-tengeri kitermelés beindítását. Lényegében tehát Románia csak saját magának, jobban mondva a politikusainak köszönheti, hogy az energetika terén kiszolgáltatottá vált Oroszország felé.

Mivel jelenleg kizárólag orosz gázt importálunk, az igazság az, hogy a szállítások esetleges leállítása nehéz helyzetbe hozná az országot, akkor is, ha azonnal nem éreztetné a hatását. Szerencsére, egyelőre ennek kicsi a valószínűsége.

Lesznek alternatívák

„Nem sok esélyt látok rá” – nyilatkozta a Maszolnak Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke. Ennek az oka az, hogy Románia azon kevés európai országok közé tartozik, melyek nem az állami gázipari vállalat révén vásárolnak a Gazpromtól, hanem viszonteladókon keresztül. „Ezért Romániának nincs rubelben való fizetési kötelezettsége” – magyarázza az ANRE alelnöke. Ami tehát mostanáig hátrány volt, mivel más országoknál drágábban jutottunk az energiahordozóhoz, az most előnnyé vált. Romániába két, orosz kézben levő viszonteladón keresztül érkezik a gáz, az egyik az Imex Oil, a másik pedig a WIEE Románia.

Bár nyáron visszaesik a fogyasztás, az import folyamatos, a fűtési szezon kezdetére fel kell ugyanis tölteni a tározókat. Románia tárolási kapacitása 3,2 milliárd köbméter, a tél kezdetéig 90 százalék körüli szintre kell feltölteni a tározókat.

Valószínű, hogy idén kevesebb gázt kell importálnunk, mint tavaly. Ennek egyik oka, hogy a vásárhelyi vegyipari kombinát négy hónapon át nem dolgozott, ezért kevésbé ürültek ki a tározók, illetve legkésőbb júniusban megkezdődik a fekete-tengeri földgáz kitermelése. A Black Sea Oil & Gas (BSOG) éves szinten 1 milliárd köbméter kitermelését tervezi, idén tehát 0,5 milliárd köbméterre számíthatunk.

Romániába jelenleg Ukrajnán és Bulgárián keresztül érkezik import gáz, kizárólag orosz. Ha Moszkva elzárná a csapot, akkor, legalábbis elméletben, rövidesen ezt más forrásokkal is ki lehetne váltani, mondja Nagy-Bege Zoltán. Görögországba az úgynevezett TAP-vezetéken keresztül azeri gáz érkezik, s ha a görög hálózatot összekötik a bulgárral, aminek a nyár elején meg kellene történnie, akkor az Romániába is eljuthatna.

Azt követően, hogy a görög-bulgár interkonnektor megépül, Románia elméletileg cseppfolyósított gázhoz (LPG) is hozzájuthatna, mivel a görögöknek van LPG termináljuk. A TAP-on keresztül Olaszország is kap azeri gázt, az tehát akár Magyarországon keresztül is eljuthatna hozzánk.

Az ország energetikai függetlenségét a fő fekete-tengeri lelőhelyek kitermelése biztosíthatná. Erre még legalább 4-5 évet kell várnunk, ideális esetben is, tehát ha a parlament rövidesen elfogadja a kitermelést szabályozó offshore-törvény módosítását.

Az Intelligens Energia szervezet szerint Románia szárazföldi készleteit 100 milliárd köbméterre, a tengerieket pedig 200 milliárd köbméterre becsülik. Azt követően, hogy elkezdődik majd ez utóbbiak kiaknázása, Románia importőrből exportőrré válik majd, annak ellenére, hogy 2031-ig 50 százalékkal nőhet a belső fogyasztás. Ez részben az ipar fejlődésének a számlájára lesz írható, részben pedig annak lesz a következménye, hogy a lakossági fogyasztók száma várhatóan több mint 1 millióval fog nőni. Jelenleg a háztartások az összfogyasztás 30 százalékát adják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?