Moszkva megtiltotta a kereskedést az egyik fő romániai gázimportőrrel

Németország felé már leállt a gázszállítás, hozzánk még érkezik orosz földgáz.

Válaszul az Oroszország ellen gazdasági szankciókra, 31 energetikai cég elleni szankciókat jelentett be a Kreml. A rendelkezés értelmében tilos a listán szereplő vállalatokkal való kereskedés, akkor is, ha az érvényes szerződés alapján történne.Nekünk még szállít a Gazprom | Fotó: Facebook/Gazprom

A tilalmi listán az orosz állami gázvállalat, a Gazprom 29 leányvállalata szerepel, melyek többsége európai országokban van bejegyezve. A szankcionált cégek között van az egyik legnagyobb hazai gázimportőr, a WIEE Románia is, melynek tulajdonosa a Gazprom svájci leányvállalata.

A rendelkezés következményeként meg kellene szűnnie az orosz gázszállításnak egy sor ország felé. A Gazprom Germania GmbH szerda este óta nem is kap földgázt Oroszországból, jelentette be a Bundestagban Robert Habeck német gazdasági miniszter.

A román kormány egyelőre nem közölt semmit az orosz gázszállítás esetleges leállításáról. Ennek az egyik magyarázata az lehet, hogy a WIEE részesedése a hazai importból csak kb. 30 százalékos. Az első számú romániai gázimportőr az Imex Oil, melynek tulajdonosa egy, a Putyin köreihez tartozó orosz üzletember, Vitalij Macickij. Az Imex Oil ellen nem foganatosított szankciókat az orosz kormány.

Az gázszállítás leállítása nagy érvágás lenne az európai országok, de Oroszország számára is. Az EU-tagállamokban gázhiányt, illetve gazdasági nehézségeket okozna az orosz import kimaradása, Moszkvának pedig súlyos pénzügyi problémákat, főleg, hogy az ukrajnai invázió finanszírozása óriási anyagi terhet jelent a Kreml számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?