Afrikai gázzal váltaná ki az oroszt az Európai Unió

Rohamtempóban szeretnék csökkenteni a függést Oroszországtól az uniós tagállamok, de a földgáz esetében ez csak hosszabb távon megy. Hatalmas összegeket kellene befektetni.

A Deutsche Welle emlékeztet: Afrika részesedése jelenleg 10% az Európai Unió földgázimportjában. Az olaszok futószalagon írják alá a szerződéseket a különböző afrikai országokkal, hogy megvédjék az energiabiztonságot arra az esetre is, ha Putyin teljesen leállítaná a földgázszállítást. Olaszország nemrég a kongói Brazzaville-ben írt alá szerződést cseppfolyósított földgáz szállításáról. Rómának van már érvényes szerződése Algériával, Angolával és Egyiptommal.Függetlenítené magát az EU az orosz gáztól | Fotó: Pixabay

„Meg akarjuk szüntetni a gázfüggést Oroszországtól, mert az azzal a kockázattal jár, hogy politikai alávetettséggé válhat” – hangsúlyozza Mario Draghi miniszterelnök.

„Sok országból akarjuk fokozni az importot, de a helyzet nagyon különböző. Algériában, Líbiában vagy Azerbajdzsánban vannak kiépített vezetékek. Másutt azonban nincsenek, és akkor nekünk kell kiépítenünk az olaj- illetve a földgázvezeték-rendszert” – mondta a német közszolgálati média tudósítójának a római Sapienza egyetem közgazdász professzora, Umberto Triulzi.

Afrika készségesen növeli a szállításokat – jelentette ki az Afrikai Energia Kamara elnök vezérigazgatója. „Afrikában bőven van földgáz, több is mint kőolaj. A következő 60–100 évben el tudjuk látni belőle az Európai Uniót, meg persze az afrikai országokat. Csakhogy ehhez óriási beruházások szükségesek. Nigériában például rengeteg a földgáz. Mozambikban is óriásiak a készletek. Ha az egészet kitermelik, akkor a harmadik helyre léphetnének elő a világon. Úgyhogy Afrikában az Európai Unió államainak óriási lehetőségei vannak” – hangsúlyozza NJ Ayuk. Az Afrikai Energia Kamara vezetője ehhez hozzáteszi, hogy Nigéria már ma is a negyedik helyen áll az Európai Unió cseppfolyósítottföldgáz-szállítói között. Minthogy az Európai Unió gázfüggése jelenleg 45 százalékos, így bőven nyílik tér az afrikai importra.

Vannak persze mások is az afrikai piacon. Erre hívta fel a figyelmet a Rainews portál, amely arra mutatott rá, hogy „Oroszország és Kína nagyon is jelen vannak Afrikában. Ráadásul nyilvánvaló gyarmatosító törekvésekkel”.

Kapcsolódók

Kimaradt?