Negyedével csökkent az orosz gázexport

Tavaly rekordértékű nyereséget könyvelt el a Gazprom, nagyon úgy néz ki, hogy idén nem fog.

Jelentősen csökkent a Gazpromnak az egykori Szovjetunió tagállamaiból alakult Független Államok Közösségén kívülre irányuló importja. Az orosz állami energetikai vállalat tájékoztatása szerint január 1. és május 15. között 55,9 milliárd köbméter gázt exportált, ami 26,5 százalékkal marad el a tavalyi mennyiségtől.Fotó: Facebook/Gazprom

A kivitellel párhuzamosan csökkent a kitermelés is. Az év első négy és fél hónapjában a Gazprom 193,8 milliárd köbméter földgázt hozott felszínre, 3,7 százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

2021 kiemelkedően jó év volt a Gazprom számára. A vállalat árbevétele 140 milliárd dollár körül volt, ami minden idők legjobb eredménye. Rekordértékű volt a profit is, 29 milliárd dollárt tett ki. A cég kiemelkedő pénzügyi eredményei annak tulajdoníthatóak, hogy magas volt a gáz és a kőolaj ára is.

Az idei év távolról sem lesz olyan jó, mint a tavalyi, aminek a fő oka az ukrajnai háború. Mostanáig a Gazprom fő kereskedelmi partnere az Európai Unió volt, amely az orosz import drasztikus leépítésére készül.

Kapcsolódók

Kimaradt?