Gőzerővel folyik a gáztározók feltöltése

Ahhoz, hogy ne kelljen izgulnunk a tél miatt, október 1-ig 80 százalékban fel kellene tölteni a gáztározókat.

Nyári időszakban sosem importált még annyi földgázt Románia, mint július 13-án, 13,5 millió köbmétert. A rekord egyetlen napig élt, július 14-én ugyanis, a Transgaz adatai szerint 14,1 millió köbméter érkezett az országba. Ennek egy része, napi 4,5 millió köbméter csak áthalad az országon, Magyarország irányában.Fotó: Pixabay

A gáz Bulgária felől érkezett, a származási helye pedig Oroszország volt. A Gazprom jelenleg Ukrajnát megkerülve, a Turkish Stream nevű vezetéken keresztül juttatja el az energiahordozót a Balkán félszigetre.

A hatalmas mennyiségű import a télre való felkészülésnek tudható be. Tegnap 20 millió köbméter került a Romgaz és az Engie tározóiba, ma pedig még nagyobb mennyiség, 21,5 millió köbméter. A belföldi kitermelés jelenleg napi 23 millió köbméter körül van. Ennek zöme a Romgaz és az OMV Petrom szárazföldi kitermeléséből származik, kisebb hányadát pedig a BSOG fekete-tengeri kútjai adják.

Románia éves fogyasztása 12 milliárd köbméter körül van, a tárolási kapacitása pedig 3,1 milliárd köbméter. Mivel tartani lehet tőle, hogy a tél közeledtével Oroszország leállítja az európai gázszállítást, az EU célkitűzése az, hogy a tagállamok október 1-ig 80 százalékban töltsék fel a földalatti tározóikat.

A feltöltésben Románia egyelőre le van maradva a legtöbb tagállam mögött, azonban a jelenlegi ütemben sikerülni fog elérni az októberre kitűzött szintet. Június legvégén a hazai tározók feltöltöttsége 42 százalék volt, ami mostanra 50 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy közel 1,6 milliárd köbméter földgázt már tartalékolunk a fűtési időszakra.

Románia, ha a betárazás szempontjából le is van kissé maradva, összességében sokkal jobb helyzetben van, mint az EU-tagállamok többsége, mivel fogyasztásának jelentős részét a saját termeléséből tudja fedezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?