Hétmilliárd lejt buktak a kettes pillér befizetői az első félévben

1,7 milliárd lejjel kevesebb pénz van most az alapkezelőknél, mint 2021 decemberében, pedig többmilliárd lejt folyt be hozzájuk az elmúlt hat hónapban.

Hozzávetőleg 7 milliárd lejes veszteség érte az első félévben azokat a jövőbeli nyugdíjasokat, akik a kettes pillér befizetői, írja a Ziarul Financiar. Az Országos Pénzügyfelügyeleti Hatóság (ASF) adatai szerint a jelenleg működő hét alapkezelő aktívumainak értéke június végén 87,37 milliárd lej volt. Ez 1,7 milliárddal kevesebb a januári, 89,633 milliárd lejnél.Illusztráció: Pixabay

A valós veszteség ennél is nagyobb, mivel az év első hat hónapjában is érkeztek a befizetések a magánnyugdíjalapokba. Ezeknek az értéke havi szinten 840 és 969 millió lej között változott, s összesen 5,4 milliárd lejt tett ki. Ebből az következik, hogy a valós veszteség 7 milliárd lej körül volt.

A hét alapkezelő aktívumainak az értéke áltagosan 6,7 százalékkal csökkent hat hónap alatt. Ez azt jelenti, hogy a magánnyugdíjrendszer kettes pillérének azon befizetői, akik júliusban hagytak fel a munkavégzéssel, azonos összegű befizetések esetén kisebb nyugdíjat kapnak mint azok, akik 2021 decemberében mentek nyugdíjba.

Az értékvesztés nem annak tudható be, hogy az alapkezelők nem jól végezték volna a dolgukat, hanem a gazdasági helyzetnek, az inflációnak és a tőzsdei árfolyamok alakulásának. „A portfóliók jelenlegi struktúrája mellett szinte lehetetlen, hogy a magánnyugdíjrendszer kettes pillérének a hozama meghaladja az infláció mértékét” – nyilatkozta Adrian Codîrlașu, a pénzügyi elemzőket tömörítő szakmai szervezet, a CFA Románia alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?