Elúszott a jövendőbeli nyugdíjasok pénzének egy része a háború miatt

Három hónap alatt 6,5-7 százalékkal csökkent a kettes pillér alapkezelőinél levő megtakarítások értéke.

A kettes pillérként is emlegetett köztelező magánnyugdíj megtakarítások egy része elúszott az Ukrajnában dúló háború miatt. Tavaly márciusban még 6 százalékos volt az alapkezelők átlagos, 5 évre számított értéknövekedési rátája, ami azonban 2022 első tavaszi hónapjára 4,5 százalékra csökkent.Illusztráció: Pixabay

Ez 25 százalékos értékvesztést jelent, ami az egyik legnagyobb érték a nyugdíjrendszer 2008-as reformja óta. Jelenleg 7 alapkezelő működik, a befizetőket ért veszteség mértéke attól függően változik, hogy melyiknek az ügyfelei, olyan azonban egy sincs, ahol ne következett volna be csökkenés.

Az economica.net gazdasági szakportál számításai szerint az idei év első három hónapjában a jövendő nyugdíjasok megtakarításainak értéke átlagban 6,5-7 százalékkal csökkent. Ez annak a következménye, hogy a befizetések kb. 60 százalékát az alapkezelők román állampapírokba fektetik, márpedig ezek értéke csökkent a másodlagos pénzügyi piacon, ahol kereskedni lehet velük.

Az elmúlt időszakban elég gyengén teljesítettek a vállalati részvények is, melyek a magánnyugdíjpénztárak portfóliájának hozzávetőleg 25 százalékát teszik ki. Akárcsak az állampapírok értékvesztése, ez is az Ukrajnában dúló háborúnak, az inflációnak és az ezekből fakadó gazdasági nehézségeknek a következménye.

A kettes pillérbe való befizetés kötelező valamennyi 35 évesnél fiatalabb munkavállaló számára. A munkáltatók a bruttó bér 3,75 százalékát utalják át a magánnyugdíjpénztárak egyikének. Idén tavasszal, a kormány a bruttó bér 4,75 százalékára emelte a kettes pillérbe irányuló befizetéseket, mely intézkedés 2024 január 1-től lép majd hatályba.

Arról, hogy a magánnyugdíjpénztárak milyen hatékonysággal gazdálkodnak a pénzünkkel, az alapkezelőket tömörítő szövetség (APAPR) honlapján lehet részletes információkat találni.

Az elmúlt hónapok gyenge teljesítménye ellenére a befizetőknek nincs okuk a pánikra, az elmúlt években az alapkezelőknél elhelyezett pénz az inflációt jóval meghaladó mértékben gyarapodott, ami a jelenlegi válságot követő időszakban minden bizonnyal folytatódni fog.

Kapcsolódók

Kimaradt?