Kiválóan teljesítettek a járvány alatt a magánnyugdíj-pénztárak

A kettes- és a hármas pillér aktívumai 33 százalékkal gyarapodtak egy év alatt.

A járvány okozta rendkívüli gazdasági helyzet körülményei között is jól teljesítettek a magánnyugdíj-pénztárak. Az első negyedév végén a kettes- és a hármas pillér együttes aktívumainak az értéke 83,34 milliárd lej volt, derül ki a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság legfrissebb adataiból. Ez 33 százalékkal haladja meg a 2020 március 31-i értéket.

A kettes pillér 7,68 millió befizetőjének a tőkéje 80,24 milliárd lejt tett ki. Az egy főre eső átlagos befizetés 197 lej, míg az egy főre eső aktívum átlagértéke 10 670 lej. A befizetések 2,42 millió lejre rúgtak.

A fakultatív hármas pillérnek 534 760 befizetője van, az átlagos hozzájárulás 145 lej. Az alapkezelők összesen 3,1 milliárd lejjel gazdálkodtak az első negyedév végén, egy jövőbeli nyugdíjasnak a számláján átlagban 5 797 lej volt.

Az alapkezelők a vagyon 71 százalékát tartották fix hozamú termékekben, amilyenek az állampapírok, önkormányzati- és vállalati kötvények, illetve a bankbetétek. A rájuk bízott pénz 24 százalékát részvényekbe fektették, amelyek nagyobb nyereséggel kecsegtetnek, de rizikósabbak.

Az első negyedévben közel 4 ezer jogosultnak fizettek az alapkezelők. Ezek 88 százaléka olyan személy, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, 11 százalékuk az elhunyt befizető örököse, 1 százalék pedig munkaképtelenné vált, leszázalékolt pénztári tag. A kifizetések teljes összege 64,4 millió lej volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A jogosultak 78 százaléka egy összegben vette fel az alapkezelőnél levő tőkéjét. Jelenleg a befizetők, illetve azok örökösei egyben, vagy egy ötéves időszakra leosztva vehetik fel a pénzt a magánnyugdíj-pénztáraktól. A kormány változtatni szeretne ezen. A készülő új nyugdíjtörvény nem tenné lehetővé a tőke egy összegben történő felvételét, az alapkezelőknek havi részletekben kellene kifizetniük a jogosultakat.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?