Nem kapnak szolgálati nyugdíjat az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményért elítéltek

Megszavazta kedden a képviselőház, hogy azok a személyek, akik részei voltak a kommunista rendszer elnyomógépezetének, akiket emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt jogerősen elítéltek, ne kapjanak többé szolgálati nyugdíjat. A törvényjavaslatot 259 támogató, egy ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el az alsóház. 

A tervezet szövege értelmében: „Nem részesülnek szolgálati vagy rokkantsági nyugdíjban azok a nyugdíjasok, akiket jogerősen elítéltek emberiesség elleni bűncselekmény miatt. Ezek a személyek törvény szerinti állami nyugdíjban részesülnek.”

Ha egy nyugállományba vonult katonát jogerősen elítélnek emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény miatt, az ítéletről a bíróságnak 10 napon belül kell írásban értesítenie a nyugdíjbiztosító pénztárat, és az értesítés után a nyugdíj folyósítása megszűnik – olvasható a tervezetben. 

A javaslatot Florin Roman liberális párti képviselő terjesztette a parlament elé, és a szenátus már elfogadta. A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről. A jogszabályt Klaus Iohannis államfőnek is ki kell hirdetnie. 

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?