Akár 95 százalékos adóval is sújthatják a különnyugdíjakat

Tíztől 95 százalékig terjedő progresszív adóval sújthatják a különnyugdíjakat - áll abban a módosító javaslatban, amelyet a PNL képviselői és szenátorai a költségvetést érintő sürgősségi kormányrendelethez nyújtottak be a parlamentben.

A javaslat a honatyák, a bírák, az alkotmánybírák, a számvevőszék tagjai, a nép ügyvédje, a diplomaták és a pilóták különnyugdíjának progresszív megadóztatását írja elő. Az adózás hatálya alól a rendőrök, a csendőrök és néhány katonai nyugdíj mentesülne. A tervezet 10 százalékos adóval sújtja a 2001-4000 lej közötti, 60 százalékossal a 4001-7000 lej közötti, illetve 95 százalékossal a 7000 lej fölötti különnyugdíjakat.

A módosítás egyik kezdeményezője, Florin Roman PNL-s honatya úgy nyilatkozott, a progresszív adózás bevezetését a szükségállapot teszi indokolttá, így kikerülhető az alkotmánybíróság korábbi határozata, amely szerint nem törölhető el a különnyugdíj például a bírák esetében. Az adóból befolyó összeget orvosi felszerelésekre és a koronavírus-járvány megfékezésére nagy erőfeszítéseket tevők (orvosok, rendőrök, mentősök stb.) anyagi ösztönzésére fordítanák a többi között - érvelnek.

A módosító javaslatot a parlamentnek meg kell szavaznia ahhoz, hogy életbe lépjen. A parlamentben a különnyugdíjak megadóztatására, eltörlésére korábbról több tervezet is létezik, egyelőre egyiket sem fogadta el a törvényhozás. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?