A szegénység fenyegeti minden negyedik romániai nyugdíjast

Ugyanakkor Romániában jobb nyugdíjasnak lenni mint Bulgáriában és a balti államokban.

Jóval magasabb az Európai Unió átlagánál azon romániai nyugdíjasok aránya, akiket a szegénység réme fenyeget. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat szerint az EU átlaga 15,10 százalék, idehaza ellenben a nyugdíjasok 23,5 százalékának vannak ilyen kilátásai.

Lettország és Észtországban a legrosszabb a helyzet, ott a nyugállományúak 54, illetve 51,30 százaléka nem számíthat gondtalan öregkorra. Nem rózsásak az idősek anyagi kilátásai Bulgáriában, Litvániában, Cipruson és Máltán sem, ahol a veszélyeztetettek aránya 36 és 24,1 százalék között változik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szegénység az EU leggazdagabb tagországában, Luxemburgban fenyegeti legkevésbé a nyugdíjasokat, mindössze 7,40 százalék tartozik ebbe a kategóriába. A szlovák, a francia, a dán és a görög nyugdíjasok szintén nem kell aggódjanak. Eléggé meglepő, hogy a statisztikák szerint a magyarországi helyzet jobb, mint egy sor jóléti államban, köztük Németországban, Ausztriában, Svédországban, Finnországban és Hollandiában. Magyarországon a nyugdíjasoknak mindössze 11,1 százalékát veszélyezteti a szegénység, míg az egyik legmódosabb tagállamban, Írországban ez az arány 18,3 százalék.

Romániában tavaly 1 442 lej volt a nyugdíj átlagértéke, míg Magyarországon 142 ezer forint. Ez utóbbi, az aktuális árfolyamon 1 930 lejnek felel meg, vagyis a magyarországi juttatás átlagértéke körülbelül harmadával haladja meg a romániaiét.

(Nyugdíj: Agerpres)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?