Megszavazták a költségvetés-kiegészítést: a nyugdíjalapot több milliárddal kellett kipótolni

A parlament a kormány által előterjesztett formában fogadta el csütörtöki plenáris ülésén a társadalombiztosítási költségvetés kiigazítását.

A módosítást 343 törvényhozó támogatta, 28 ellenezte, két személy tartózkodott. A tervezet értelmében hatmilliárd lejjel egészítik ki a nyugdíjpénztár költségvetését, mivel a társadalombiztosításból befolyó összegek nem fedezik a nyugdíjakat. 

A tervezet rendezi egyebek mellett a munkanélküli alap helyzetét és százmillió lejt csoportosít át a munkanélküliek egészségbiztosításának fedezésére. 

Az RMDSZ nem szavazta meg

A jogszabályt az RMDSZ nem szavazta meg - olvasható az RMDSZ közleményében. A szövetség szerint a tervezet nem nyújt reális megoldást az önkormányzatoknak, a megyei tanácsok alárendeltségében működő kulturális intézményeknek, és fedezetlenül maradnak az önkormányzatok által biztosított szociális szolgáltatások.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta: bár a szövetség öt fontos területet szabályzó pontban módosította volna az idei költségvetés-kiegészítés tervezetét, egyet sem fogadtak el.

"A megyei önkormányzatok alárendeltségében működő kulturális intézmények pénzforrások nélkül maradnak, hiszen a kormány az éves költségvetésben számukra jóváhagyott összegeket önkényesen szétosztotta a helyi önkormányzatok között. A mostani költségvetés-kiegészítés tehát nincs tekintettel a megyei önkormányzatok alárendeltségében működő kulturális intézményekre, a kormány alig négy hónapig tudta biztosítani a működésükhöz szükséges pénzforrást" - hangoztatta Benedek Zakariás.

Az RMDSZ frakcióvezetője rámutatott arra is, hogy az önkormányzatok által végzett szociális szolgáltatásokra szánt összeg is jelentősen csorbul, valamint az a 930 millió lej, amelyet erre a célra fordítana a kormány, nincs arányosan elosztva a megyék között. 

Kapcsolódók

Kimaradt?