banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Cîţu: nem államosítjuk a kötelező magánnyugdíj-rendszert

Florin Cîţu miniszterelnök kijelentette, hogy amíg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányon van, nem fogják államosítani a kötelező magánnyugdíj-rendszert.

Az Európai Bizottság (EB) nem kérte tőle ezt, az EB-t a romániai nyugdíjrendszer fenntarthatósága foglalkoztatja, szögezte le Cîţu a Digi 24 hírtelevízió hétfő esti műsorában. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormánykoalíció meggyőződésből tart ki amellett, hogy nem kell államosítani a kötelező magánnyugdíj-rendszert.

A miniszterelnök arra is rámutatott, hogy az EB-vel való tárgyalásokon nem hangzott el, hogy „x vagy y évig ki kell tolni a nyugdíjkorhatárt”, csak azt a javaslatot ismételték el, hogy Romániának legyen egy fenntartható nyugdíjtörvénye.

„És még van valami, amit meg kell beszélnünk az EB-vel, valami, ami a józan észhez kötődik: ne legyen többé alkalom szülte nyugdíjemelés. Mint például akkor, amikor egy politikai párt a választások küszöbén hirtelen 40 százalékos nyugdíjemelést eszközöl. Ezek az intézkedések destabilizálják a nyugdíjrendszert” - nyomatékosította Cîţu.

Arra a kérdésre, hogy mi fog történni a nyugdíjrendszerrel, ha most nem tesznek valamit, a kormányfő rámutatott, hogy 15 éven belül fenntarthatósági szempontból veszélybe kerül a rendszer, mivel rengeteg ember fog nyugdíjba vonulni, és egyre kevesebben maradnak, akik hozzájárulást fizetnek be. Emiatt van szükség egy új nyugdíjtörvényre, szögezte még le.

Megemlítette még, hogy legközelebb jövő évben nőnek újra a nyugdíjak, illetve, hogy minden egyes évben lesz bizonyos fokú, az inflációs rátát meghaladó nyugdíjemelés. A gyermekpénz szintén nőni fog minden év elején, tette még hozzá.

(Címlapfotó: Kiss Gábor)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?