Cáfolta a nyugdíjkorhatár emeléséről és az adók növeléséről szóló híreket Florin Cîţu

A kormányban jelenleg nincsenek tárgyalások sem a nyugdíjkorhatár emeléséről, sem a nyugdíjkorhatárnak a várható élettartam meghosszabbodásához való igazításáról – jelentette ki csütörtök este Florin Cîţu miniszterelnök. A kormányfő azt is cáfolta a B1 TV műsorában, hogy adóemelésre készülne a kabinet.

Cîţu rámutatott, létezik a koalíción belül egy munkacsoport, amely a nyugdíjrendszer reformját készíti elő, és ennek keretében sok mindenről szó esik, konkrét döntések azonban nem születtek. Hozzátette, nagy szükség van a nyugdíjrendszer reformjára, amely azonban nem merülhet ki a nyugdíjak újraszámolásában. „A célunk az, hogy új alapokra helyezzük a nyugdíjrendszert, hogy az 10-15 év múlva is fenntartható legyen. Ha nem teszünk semmit, és minden marad úgy, ahogy most van, 15 éven belül összeomlik a teljes rendszer" – fogalmazott.

A miniszterelnök kiemelte, jelenleg nincs szó a nyugdíjkorhatár emeléséről, mint ahogyan arról sem, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartam meghosszabbodásához igazítsák. „Ezt majd meglátjuk akkor, amikor az új nyugdíjtörvényen fogunk dolgozni. Senki nem beszél ilyesmiről jelenleg" – nyomatékosította.

Florin Cîţu azokat az információkat is cáfolta, miszerint adóemelésre készülne a kormány. „Az Európai Bizottsággal és a nemzetközi intézetekkel folytatott tárgyalásokon is világosan elmondtam: nem emeljük az adókat, bebizonyítjuk, e nélkül is lehet növelni a költségvetési bevételeket. Nem tudom, honnan származnak ezek a híresztelések. Az embereknek a konkrét tényeket kellene követniük. Láttak erről szóló jogszabályt? Nem, nem létezik ilyen" – mondta.

(Nyitóképen: Florin Cîţu | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?