FRISSÍTVE – Florin Cîţu megpályázza a liberális párt elnöki tisztségét

FRISSÍTVE – Florin Cîţu is versenybe száll a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségéért – ezt maga a miniszterelnök jelentette be vasárnap a párt országos tanácsának ülése előtt.

Így a kormányfő a jelenlegi pártelnök és hivatali elődje, Ludovic Orban kihívója a PNL szeptemberi tisztújító kongresszusán. A jelenleg a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Orban már korábban bejelentette, hogy ismét jelölteti magát a koalíciós kormány fő erejét jelentő párt elnökének, sőt kilátásba helyezte, hogy a 2024-es államfőválasztáson ő lesz a PNL jelöltje.

A miniszterelnök biztosra veszi győzelmét. „Nyerni fogok, más lehetőség nincs" – jelentette ki, azzal indokolva elhatározását, hogy „megújulásra, friss lendületre van szükség” a párton belül. Újságírói kérdésre kijelentette, hogy ez „nem személyes ügy”, hiszen korábban tagja volt Ludovic Orban kormányának pénzügyminiszterként, és jól dolgoztak együtt. Cîţu az MTI szerint a 2024-ben esedékes összes választás megnyerését ígérte párttársainak, és legalább nyolcéves kormányzást helyezett kilátásba, ha megválasztják. „Együtt liberálissá tesszük Romániát" – zárta bejelentését a kormányfő.

Cîţu a PNL több vezető politikusa – Emil Boc, Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Raluca Turcan és Alina Gorghiu – társaságában jelentette be indulási szándékát, így lehet tudni, hogy kik a fő támogatói a párton belül. Az elnökjelöltségeket az országos tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A PNL-ben több mint harminc éve politizáló Orban 2017 nyara óta áll a párt élén, 2019 őszétől pedig több mint egy éven át a PNL által alakított kisebbségi kormányt vezette. Azt követően mondott le tavaly decemberben – akkori reményei szerint csak ideiglenesen – a miniszterelnöki tisztségről, hogy a PNL alulmaradt a parlamenti választásokon a PSD-vel szemben. A PNL az USR–PLUS-szal és az RMDSZ-szel együtt alakított kormánykoalíciót. Miután az USR–PLUS nem fogadta el, hogy Orban legyen a koalíciós kormány miniszterelnöke, a PNL elnöke kénytelen volt megelégedni a házelnöki tisztséggel. Így az addig pénzügyminiszteri tisztséget betöltő, első parlamenti mandátumát 2016-ban megszerző Cîțu számára kért és kapott kormányalakítási megbízást. (MTI)

A házelnöknél sokkal „láthatóbb", a koronavírus-járvány elleni védekezés során folyamatosan előtérben lévő, jelentős erőforrások felett döntő Cîțu érzékelhetően megerősödött a miniszterelnöki tisztségben. A média szerint a PNL területi szervezeteinek csaknem fele Orbant támogatja, de a kormányfői tisztséggel járó médiafölény és hatalmi pozíció Cîțunak kedvez.

Ludovic Orban első reakciójában azt mondta, hogy „izgalmas versenyre van kilátás”, majd hozzátette, hogy a több jelölt annak a bizonyítéka, hogy a párton belül van válaszatási lehetőség, és a PNL rendelkezik megfelelően képzett vezető személyekkel.

(Nyitóképen: Florin Cîţu | Fotó: gov.ro) 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg