Tisztújításra készül a PNL: Ludovic Orban és Florin Cîțu két táborra osztotta a liberálisokat

Belső választásokra készül a kormány fő erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL), a tisztújító kongresszus javasolt dátuma szeptember 25. Az erőviszonyok Ludovic Orban jelenlegi pártelnök és Florin Cîțu kormányfő körül csoportosulnak. Kettejük közt már nyilvánosak a súrlódások, annak ellenére, hogy utóbbi még nem jelentette be hivatalosan a jelöltségét.

A PNL végrehajtó bizottsága kedden úgy döntött, hogy elindítja a belső választásokat a pártban. A kongresszus javasolt időpontja szeptember 25., és 5000 küldött vehet majd részt rajta. A kongresszus nem csupán új országos vezetőséget választ, a PNL minden szintjén tisztújítás lesz – jelentette be a végrehajtó bizottág ülése után Ludovic Orban pártelnök.

A javaslat szerint június 1. és 15. között tartanák a tisztújításokat a helyi fiókszervezetek, július elseje és augusztus 10. között pedig a megyei szervezetek. Ezt követően szeptember 25-ig zajlana a kongresszust megelőző választási kampány. A kongresszus összehívását az országos vezetőtanács vasárnapi ülésén fogja megerősíteni – mondta még Orban.

A jelenlegi pártelnök már korábban kilátásba helyezte indulási szándékát a PNL vezető pozíciójáért, „a párt és az ország ügyeinek legjobb ismerőjének” nevezve magát. Florin Cîțu – a Digi24 szerint – kedden közölte, hogy megpályáz egy tisztséget a párt vezetőségében, de arról nem szólt, hogy az elnöki tisztségre jelölteti-e magát. Megfigyelők szerint kivár az indulása bejelentésével, előbb fel szeretné mérni a győzelmi esélyeit. Ludovic Orban és Florin Cîțu | Fotó: Agerpres

A PNL-t mindenesesetre megosztja a közelgő tisztűjító kongresszus, a jelenlegi pártelnök politikáját ellenzők csoportja a kormányfő köré csoportosul. Januárban Rareș Bogdan, a hírhedten magyarellenes televíziós műsorvezetőből lett PNL-s európai parlamenti képviselő élesen bírálta Ludovic Orbant, és a PNL reformját ígérte.

A Rareș Bogdan által „reformcsoportnak” nevezett elégedetlenkedők a parlamenti választásokon elért rossz eredményt, illetve a kormánykoalíciós tárgyalások vezetésének módját vetették Orban szemére. (Emlékezetes, hogy a közvélemény-kutatások a PNL győzelmét jósolták, ehhez képes a liberális párt a második lett a PSD mögött. Ugyan a PNL kapott kormányalakítási megbízást, de a többséget csak az RMDSZ és az USR–PLUS bevonásával tudta kialakítani.)

Az EP-képviselő a „pártot megújítani szándékozóknak” nevezte saját magán kívül többek között Emil Boc kolozsvári polgármestert, Ilie Bolojant, a Bihar Megyei Tanács elnökét és Gheorghe Falcă EP-képviselőt, volt aradi polgármestert. Utóbb – valószínűleg a párt éléről először 2014-ben államfővé választott Klaus Iohannis „közbenjárására”, finomított a kijelentésén, és a „reformátorok” is dicsérően szóltak Orbanról, de Emil Boc és a többiek egyre több jelét adták annak, hogy a párton belül inkább Cîțu támogatására hajlanak, még ha hivatalosan nem is nevezték meg a kormányfőt jelöltjükként a PNL élére. A tisztújítás eredménye azoban elsősorban azonban az elnökjelölteket támogató megyei szervezetek számától függ, és ezen a téren a párt jelenlegi vezetője áll jobban.

A kormányfő és Orban (aki egyúttal a képviselőház elnöke is) mindenesetre egyre gyakrabban mondanak egymásnak ellent a nyilvánosság előtt. Hétfőn például utóbbi azt mondta, hogy idővel bizonyára pénzért juthatnak majd hozzá a lakosok a koronavírus elleni védőoltáshoz, de néhány óra múlva Cîțu megcáfolta ezt, kijelentve, hogy a kormánynak nem terve a vakcina fizetőssé tétele. Politikai források szerint pedig Cîțu és Orban a párt vezetőtanácsának keddi ülésén is vitába keveredtek az országos helyreállítási terv, pontosabban annak Brüsszelben bemutatott reformtervezetei miatt.

Kedden, a végrehajtó bizottság ülése után az újságírók megkérdezték Ludovic Orbant, mit szólna ahhoz, ha Florin Cîțuval kellene megküzdenie a pártelnöki tisztségért a szeptemberi kongresszuson. Válaszul kijelentette, hogy feltételezéseket nem kommentál, de egy csapatban szeretne dolgozni a kormányfővel. Orban ugyanakkor célozgatott arra, hogy Cîțu sokat köszönhet neki, mert ő javasolta korábban szenátusi frakcióvezetőnek, pénzügyminiszternek, és támogatta a miniszterelnök-jelöltségét is.

A tisztújító kongresszus kimenetelét befolyásolhatja az is, hogy Klaus Iohannis államfő – akit a párt tulajdonképpeni vezetőjének tartanak – melyik elnökjelölt mellé áll. Ludovic Orban előtt mindenesetre mindig nyitva áll a Cotroceni-palota kapuja. A PNL-ből származó források szerint a pártelnök még a tisztújító kongresszus dátumáról is egyeztetni akar az államfővel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?