Belső ellentétek a PNL-ben: Ludovic Orban leváltását szeretné Rareș Bogdan

Élesen bírálta Ludovic Orban pártelnököt és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) reformját ígérte Rareș Bogdan európai parlamenti képviselő, a PNL első alelnöke az Aleph News közösségi tv-csatornának adott interjúban.

A hírhedten magyarellenes televíziós műsorvezetőből lett politikus szerint – akit a PNL felett „védnöki” szerepet játszó Klaus Iohannis kegyeltjének tartanak – a párton belül megnőtt az Orbannal szembeni elégedetlenkedők tábora. A Bogdan által „reformcsoportnak” nevezettek a parlamenti választásokon elért rossz eredményt, illetve a kormánykoalíciós tárgyalások vezetésének módját vetik a pártelnök szemére. „Emiatt a párt olyan, mint egy puskaporos hordó” – fogalmazott Rareș Bogdan.

Az EP-képviselő a „pártot megújítani szándékozóknak” nevezte saját magán kívül többek között Emil Boc kolozsvári polgármestert, Ilie Bolojant, a Bihar Megyei Tanács elnökét és Gheorghe Falcă EP-képviselőt, volt aradi polgármestert. Szerinte több tucat tagszervezet áll mögöttük, akik a PNL reformját, demokratikus működését, a döntéshozatalnak az illetékes belső fórumokra bízását szorgalmazzák. „Orban a saját feje után megy” – használta Rareș Bogdan azt a kifejezést, amellyel az azóta bebörtönzött Liviu Dragnea volt szociáldemokrata (PSD-s) pártelnök is jellemezte az általa az egykori PSD-s kormányok élére állított, de az ő akarata magukat nem alávető miniszterelnököket.

Rareș Bogdan nem nevezte meg, hogy a párt soron következő tisztújító kongresszusán ki lesz a reformisták elnökjelöltje, csupán annyit mondott, hogy ha bármelyikük is jelöltetné magát, a többiek megígérték, hogy nem pályázzák meg a posztot. „Ha nem történik meg a párt reformja, a következő választásokon 20 százalék alatti eredményt érünk el” – figyelmeztetett az EP-képviselő.Ludovic Orban (középen) és a balján Rareș Bogdan | Forrás: PNL Facebook-oldal

Emlékezetes, hogy a december eleji parlamenti választások előtt a közvélemény-kutatások a PNL győzelmét jósolták, ehhez képes a liberális párt a második lett a PSD mögött. Ugyan a PNL kapott kormányalakítási megbízást, de a többséget csak az RMDSZ és a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) bevonásával tudta kialakítani. Ludovic Orban a választásokat követő nap lemondott a kormányfői tisztségről, de ellenzői szerint a pártelnöki megbízást is vissza kellett volna adnia. Bírálói úgy látják, hogy a koalíciós tárgyalásokon túl „bőkezű” volt a partnerekkel, és túl olcsón átengedte a másik két pártnak a szállításügyi, a fejlesztési és az európai alapok minisztériumát.

Rareș Bogdan azt is megemlítette, hogy a neve azért nem szerepelt a PNL parlamenti jelöltlistáin, mert nem kérték fel erre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A G4Media portál megemlítette azt is, hogy Florin Cîțu jelenlegi miniszterelnök is az Orban-ellenes tábor tagja, és a tisztújítás szeptemberi megtartását szorgalmazza, hogy addig megerősíthessék pozícióikat, míg Ludovic Orban a belső választások mielőbbi megszervezését szeretné, épp azért, hogy a belső ellenzéknek ne legyen ideje a maga oldalára állítani a többséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?