Aláírták a koalíciós megállapodást a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői

Aláírták hétfő este a koalíciós megállapodást a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş és Kelemen Hunor. A parlament épületében tartott ceremónián a miniszterelnöki tisztségre jelölt Florin Cîţu is jelen volt.

A hét pontos megállapodásban, amely magyar nyelven itt olvasható, a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői leszögezik, hogy vállalják a világjárvány okozta válságos helyzetben való kormányzást, továbbá kijelentik, hogy a „posztkommunista átmeneti időszaknak le kell zárulnia”, és, hogy a szükségszerű átalakulást lehetőségnek látják arra, hogy a közszolgáltatások minőségét és az állampolgárok életminőségét javítani tudják, „nemtől, nemzetiségtől, vallástól, kortól, társadalmi körülményektől függetlenül”.A megállapodás szerint a kormány igyekszik majd elnyerni a szavazástól elzárkózók bizalmát is, és az átláthatóság mellett kötelezi el magát. Elismerik ugyanakkor, hogy a koalíciót „eltérő történelemmel és szervezeti kultúrával rendelkező három politikai alakulat” alkotja, közös értékeik viszont a szabadság, tisztelet, integritás, egyéni felelősség és szolidaritás. A szövegben szerepel a pártvándorlás tiltása is.

Ahogy azt korábban bejelentették, a koalíciós megállapodás szerint a miniszterelnöki tisztségre Florin Cîțut, a parlament szenátusának elnöki tisztségére Anca Dana Dragut (USR-PLUS), a parlament képviselőházának elnöki tisztségére pedig Ludovic Orbant ( PNL) javasolják.

A PNL elnöke, Ludovic Orban az eseményen azt mondta, a koalíció eltökélt abban, hogy mielőbb felelős kormányt adjon az országnak, amely aztán gyakorlatba ülteti a román állampolgárok életminőségének javítását és az ország korszerűsítését biztosító kormányprogramot.

Az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna rámutatott, a szövetség néhány célkitűzését nem sikerült belefoglalni a kormányprogramba, ezeknek megvalósítására azonban „parlamenti úton” találnak majd megoldást. „Ez a kormányprogram a Románia jövőjéért felelős kompromisszum eredménye” – nyomatékosította Barna, hozzátéve, bízik benne, hogy karácsonyig sikerül beiktatni az új kormányt.

„Ez a koalíció a politikai érettség bizonyítéka” – fogalmazott az eseményen az USR-PLUS másik társelnöke, Dacian Cioloş, hozzátéve, tudatában vannak annak, hogy az embereknek nagyok az elvárásaik a koalícióval szemben. „Úgy véljük, hogy ez a partnerség fordulópontot jelent Románia számára, az ország korszerűsítésének kezdete” – nyomatékosította.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a politikai stabilitás, a kiszámíthatóság fontosságát hangsúlyozta. „A koalíciót komoly, hozzáértő emberek alkotják, összehangolt elképzelésünk van az előttünk álló négy év teendőit illetően” – szögezte le.

Kapcsolódók

Kimaradt?