banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Elképesztő ötlettel csökkentené a kormány a költségvetési hiányt

Nicolae Ciucă azt szeretné, ha nem kellene minden kiadást figyelembe venni a deficit kiszámításakor, vagyis ha úgy tennénk, mintha az állam kevesebbet költene, mint amennyit valójában költ.

Kreatív ötlettel kívánja csökkenteni a kormány a költségvetési hiányt. A Ciucă-kabinet azt szeretné, ha a költségvetési hiány kiszámításakor nem vennék figyelembe a védelmi célú beruházásokra és az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében felvett hitel kamatait.Vegyünk meg az Abrams tankokat, de csináljunk úgy, mintha ingyen lettek volna | Fotó: Wikipedia

A miniszterelnök ezzel a javaslattal a Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős uniós biztossal folytatott megbeszélése során rukkolt ki, számolt be az Economedia.ro. Az Európai Bizottság képviselője Bukarestben találkozott a kormányfővel, Marcel Ciolacu házelnökkel, Adrian Câciu pénzügyminiszterrel és Marcel Boloș beruházásügyi miniszterrel.  

Johannes Hahn a 2021-2027-es többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos kérdéseket vitatott meg a bukaresti kormány tagjaival. Az uniós biztos körúton van, melynek során valamennyi tagállamot felkeresi.

Ciucă minden bizonnyal azért rukkolt ki az eredeti ötlettel, mert a kormány pénzügyi szakpolitikusai számára világossá vált, hogy képtelenség lesz tartani az idei 4,4 százalékos költségvetési hiányt, s úgyszintén illuzórikus a 2024-re betervezett, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékának megfelelő deficit.

Ez utóbbi vállalás egyébként annak az eredménye, hogy a PNRR hitelkomponense lehívásának egyik feltétele a GDP-arányosan legfeljebb 3 százalékos költségvetési deficit. Erősen kétséges, hogy a kormány illetékesei egy pillanatig is komolyan gondolták volna, hogy ilyen szintre lehet leszorítani a hiányt egy választási évben, ami, a romániai hagyományok szerint pénzszórással jár. A felelőtlen vállalás egyébként a Cîțu-kabinet műve, része a 2023-2026-os konvergencia programnak.

Ha Romániának, kisebb csoda folytán, sikerülne lehívnia a helyreállítási terv keretében a 14,9 milliárd eurós hitelt, akkor az államadóssághoz hozzáadódna hozzávetőleg egy plusz évnyi deficit. Az idei évre közel 69 milliárd lejes költségvetési hiányt tervezett a kormány, míg a 14,9 milliárd euró kb. 74 milliárd lejnek felel meg.

Drága dolog a fegyverkezés

Az, hogy a PNRR-hitel kamatai mellett a kormány a katonai beruházások költségeitől is eltekintene a deficit kiszámításakor, érthető, ugyanis a Védelmi Minisztérium jelentős beszerzésekre készül. A hadsereget többek között Abrams tankokkal, SHORAD-VSHORAD légvédelmi rendszerekkel, MLI páncélozott csapatszállító járművekkel és 155 mm-es önjáró lövegekkel szerelnék fel, a légierő F16-os gépei számára pedig rakétákat vásárolnának.

A tervezett beruházások összértéke meghaladja a 7,5 milliárd eurót. A kifizetésekre nyolc év alatt, 2030-ig kerül majd sor, azonban éves átlagban ez akkor is közel 1 milliárd eurós kiadást jelent a költségvetés számára.

El kell ismerni, hogy a kormány javaslatában fantasztikus lehetőségek rejlenek, ugyanis továbbfejlesztve, újabb kiadási tételek ignorálásával tetszőleges szintre lehetne leszorítani a költségvetési hiányt, akár pluszossá is lehetne varázsolni a büdzsét. Attól persze a pénz kimenne, az államadósság tovább nőne, de legalább papíron egyre jobban mutatna az államháztartás. Máshol nem is találhatták volna ezt ki, csakis Romániában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?