banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nagyon megugrik idén a globális államadósság

Sajnos, Románia sem kivétel, kicsi az esély rá, hogy 4,4 százalékon tartsuk a költségvetési hiányt.

Idén 13 ezermilliárd dollár hitelre van szükségük az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború gazdasági hatásainak ellensúlyozását célzó projektjeik finanszírozásához.Fotó: Pixabay

Az OECD jelentése szerint ez 6 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, annak ellenére, hogy a korábbi prognózisok a hiteligény csökkenését vetítették előre. GDP-arányosan tavaly 83 százalékra csökkent az OECD eladósodottsági szintje. A negatív csúcsot 2020 jelentette 88 százalékkal. A járvány előtti szinthez képest a szervezet tagállamainak átlagos eladósodottsága 10 százalékponttal nőtt.

Romániában is hasonló tendencia érvényesült, azonban az állam eladósodottsága az OECD átlagánál is jóval gyorsabban nő. 2016 óta a külföldi befektetőknél levő állampapírok összértéke három és félszeresére nőtt, írja az economica.net.

Még csak májust írunk, azonban a kormány már 6,1 milliárd euró értékű külföldi hitelt vett fel idén. Ștefan Nanu, a Pénzügyminisztérium Kincstár és Közadósság Osztályának vezérigazgatója. azt mondja, a tervek szerint 7,5-8,5 milliárd euró értékű állampapírt dobnak piacra külföldön 2023-ban. Ez azt jelenti, hogy akár további 2,4 milliárd eurót vehetünk fel az év hátralevő részében a nemzetközi piacról.

A kormány idei GDP-arányos deficitcélja 4,4 százalék, a pénzügyi elemzők zöme azonban 5 százalék körüli értéket tart valószínűnek.

Az 1961-ben alakult OECD 38 tagállama a globális GDP 60 százalékát adja, a világkereskedelemhez pedig 70 százalékkal járulnak hozzá. Románia egyelőre nem tagja a szervezetnek, de szeretne csatlakozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?