Deficit: húszmilliárd lejjel kell karcsúsítani az idei állami kiadásokat

A kormánykoalíció úgy döntött, hogy mintegy 20 milliárd lejt lefarag az idei költségvetési kiadásokból – közölte kedden Adrian Câciu pénzügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy ez nem költségvetés-kiigazítás lesz, hanem „intézkedési terv”, amely nem irányoz elő sem bércsökkentést, sem elbocsátásokat, és nem érinti sem a beruházásokat, sem az európai alapokból vagy az országos helyreállítási tervből finanszírozott projekteket.

Câciu hibásnak nevezte azt a kifejezést, hogy 'lyukas' lenne a költségvetés. Kifejtette, az államkassza első negyedévi bevételei 4,7 milliárd lejjel maradnak el a tervezettől, mert egyes adókat - például a profitadót – csak az első félév vége felé fogják behajtani. A helyzetet kielemezve a miniszterelnök és a koalíció vezetői úgy döntöttek, hogy mintegy 20 milliárd lejjel csökkentik a költségvetési kiadásokat – tájékoztatott a miniszter.

„Az állam konszolidált általános költségvetésének összértéke 608 milliárd, ez a 20 milliárd lej tehát a 3,3 százalékát jelenti” – mondta Câciu arra a kérdésre, mekkora „lyuk” van a költségvetésen.

Fotó: Agerpres

Közlése szerint a miniszterelnök arra kérte a kormány tagjait, hogy szerdáig álljanak elő javaslatokkal azokról a kiadásokról, amelyekről le lehetne mondani. „Lássuk, ki mit javasol, kielemezzük, kidolgozunk egy cselekvési tervet, és elfogadunk egy pénzügyi-költségvetési intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet” – mondta Câciu, hozzátéve, hogy a pénzügyi tárca legkésőbb szerdán továbbítja javaslatait a miniszterelnöknek.

Kijelentette, nem költségvetés-kiigazítást terveznek, hanem „pénzügyi-költségvetési intézkedésekről szóló rendeletet, amely 20 milliárd lejes megtakarítást eredményez az általános konszolidált költségvetésben”.

Adrian Câciu azt ígérte, hogy nem csökkentik az állami alkalmazottak bérét, nem lesznek elbocsátások, és nem avatkoznak be sem a beruházásokba, sem az európai alapokból vagy az országos helyreállítási alapból finanszírozott projektekbe. Az intézkedéscsomagot jövő héten mutatják be – mondta a miniszter.

Azt is bejelentette, hogy a fizetéseket befagyasztják mindaddig, amíg elfogadják a bértörvény olyan irányú módosításait, amelyekkel teljesítik az országos helyreállítási terv erre vonatkozó, júniusi határidejű mérföldkövét.

Arra a kérdésre, hogy a tervezett intézkedések érintik-e a közalkalmazottaknak járó bérpótlékokat, Adrian Câciu atz mondta, a bértörvény szerint a pótlékok nem haladhatnak meg bizonyos százalékot, és az idők során megtörtént, hogy eltértek ettől a rendelkezéstől. Úgy fogalmazott, a személyzeti kiadásokon belül lehet megtakarításokat elérni bércsökkenések és elbocsátások nélkül is, és „esetleg” anélkül is, hogy ez érintené a pótlékokat.

Câciu kifejtette, „minden megoldás terítéken van”, és a kiadáscsökkentés nem feltétlenül fogja egyformán érinteni a hitelutalványozó közintézményeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?