Pénzügyminiszter: a gazdagokat nem sújtja az infláció

Az infláció az alacsony és közepes keresetűeket sújtja, a gazdagokat nem – fejtette ki szerdán Adrian Câciu pénzügyminiszter.

A kormányülés után a sajtónak nyilatkozó minisztert arról kérdezték, hogy mennyivel fog nőni a nyugdíjpont értéke.

Fotó: Pexels

„Egyetlen dolgot mondtunk eddig: jövőre 15 százalékkal emeljük a nyugdíjakra szánt költségvetési keretet. A szociális csomag felépítésekor figyelembe vesszük a törvényeket, az igényeket, az emberek szükségleteit. Az infláció az alacsony és közepes jövedelműeket érinti. A gazdagokat nem. Aki gazdag és panaszkodik, annak problémája van, és képmutató” – szögezte le a pénzügyminiszter.

Hozzátette, oly módon próbálják kidolgozni a csomagot, hogy az alacsony és közepes jövedelmű személyeket védjék a drágulás-lavinával szemben, ugyanakkor azonban ügyelniük kell arra, hogy ne idézzenek elő egy inflációs spirált.

Magyarázata szerint a tervezett emelés egy támogatás, tulajdonképpen a vásárlóerő megerősítését célozza, a jövedelmek nem nőnek meg. „Akkor lehet igazán növelésről beszélni, amikor nincs inflációs csúcs” – hangsúlyozta.

„Növelésnek nevezik, de nem az. Nem lesz növelés. Ez egy kompenzáció, a vásárlóerő csökkenésének kompenzálása, amit a kormány által kidolgozandó szociális csomaggal próbálunk majd elérni” – nyomatékosította Câciu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?