A minimálbér 10 százalékos növelését javasolják a szakszervezetek

Ez azt jelentené, hogy teljes normával alkalmazott munkavállaló nem kereshetne 1 524 lejnél kevesebbet.

A minimálbér 10 százalékos emelését javasolja a kormánynak a két legnagyobb munkavállalói érdekvédelmi tömörülés. Az Országos Szakszervezeti Szövetség (BNS) azt szeretné, ha a jelenlegi 1 386 lejről 1 530-ra nőne jövőre a nettó minimálbér. Ez 10,4 százalékos bérfejlesztésnek felel meg.

A BNS az adórendszerhez is hozzányúlna. Elképzeléseik szerint 350 lejről 700 lejre kellene növelni az összeget, amely után adókedvezmény jár, így a minimálbér növelése nem jelentene plusz adóterhet a munkáltatók számára.

Az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség kerek 10 százalékos emelést javasol, ami azt jelentené, hogy a dolgozók garantált jövedelme 1 524 lej lenne 2022-ben. „Mi azt kérjük, hogy a bruttó minimálbér 2 550 lej legyen, adóváltozás nélkül, mivel amikor a munkaügyi minisztérium meghallja, hogy adópolitikáról beszélünk, azt mondja, abban nem vagyunk kompetensek” – nyilatkozta Bogdan Iuliu Hossu, az Alfa Kartell elnöke.

A kormány illetékesei egyelőre csak homályos, semmitmondó nyilatkozatokat tettek a minimálbérre vonatkozó kilátásokról. Raluca Turcan, a munkaügyi tárca vezetője nemrég azt mondta, hogy a minimálbér fenntartható emelésének a híve, amiből mindenki azt ért, amit akar.

A versenyszféra általában irritáltan reagál a minimálbér emelésére, de vannak üzletemberek, akik másként látják a problémát. „Azt hiszem, hogy egészséges volna a minimálbér nagyobb arányú emelése, mivel jóval a kelet-, illetve közép-európai országok átlaga alatt vagyunk. Minél jobban nő a minimálbér, annál inkább felszínre kerülnek a nem teljesen törvényesen folyósított bérek” – nyilatkozta korábban Godra Zsolt, a székelyudvarhelyi Color Metal vezérigazgatója.

Románia hátulról a második az Európai Unióban a minimálbér értéke alapján felállított rangsorban, csak Bulgáriát előzzük meg. Ugyanakkor a lemaradásunk nem nagy, Magyarország és Lettország velünk szembeni előnye minimális. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az elmúlt 10 évben Romániában emelkedett leggyorsabban a minimálbér. Hasonló léptékű növekedés csak Bulgáriában és Litvániában volt, a többi, egykori szocialista országot lóhosszal megelőzzük ebben a tekintetben.

2011-ben Romániában még csak 518 lej volt a nettó minimálbér. Az elmúlt évtizedben öt olyan év is volt, amikor a garantált minimális fizetés legalább 10 százalékkal nőtt. A csúcsot 2015 és 2016 jelentették, 22, illetve 18 százalékos bérfejlesztéssel.

A statisztikai adatok ugyanakkor arról is árulkodnak, hogy a minimálbér növelése önmagában nem gyógyír a munkavállalók anyagi gondjaira. 2011-ben még csak 400 ezer dolgozó fizettek minimálbérrel, jelenleg azonban már 1,6 milliót, miközben a munkavállalók száma alig változott.

Kapcsolódók

Kimaradt?