Harc az adómentes minimálbér körül: kitámadta a gazdasági miniszter a pénzügyminisztert

Claudiu Năsui szerint a kormány a dolgozóktól sajnálja a pénzt, a helyi oligarcháktól ellenben nem.

Nekiment a pénzügyminiszternek kollégája, a gazdasági tárcát irányító Claudiu Năsui. A konfliktus borítékolható volt, mivel Dan Vîlceanu bejelentette, szó sem lehet a minimálbér adómentessé tételéről, részleges és kísérleti jelleggel sem, mivel az felborítaná a költségvetési egyensúlyt.

„Amikor arról van szó, hogy a dolgozó románoknál hagyjuk a pénzt, költségvetési problémáról van szó. Amikor azonban 50 milliárd lejt adunk olyan programokra, amelyeken keresztül a pénz mindig is a helyi oligarchák zsebébe és a pártok cégeihez vándoroltak, akkor nincs költségvetési probléma?” – tette fel a kérdést Năsui legfrissebb közleményében. A miniszter a Helyi Fejlesztések Országos Programjára (PNDL) utal, melynek az USR-Plus köztudottan heves ellenzője.

„Vajon nem nyitjuk ki Pandóra szelencéjét akkor is amikor új állami ügynökségeket és új állami bankokat hozunk létre, ezrével teremtünk új közalkalmazotti állásokat, nevetséges bérpótlékokat és természetesen új különleges nyugdíjakat is? Azok a románok, akik nagyobb fizetést szeretnének a munkájukért, nem privilégiumokat kérnek. Ők a normalitást szeretnék, hogy ne vegyük el a bérük felét, és adjuk oda privilégiumok formájában a politikai kapcsolatokkal rendelkezőknek” – áll a gazdasági miniszter nyilatkoztában.

Claudiu Năsui a kormány azon döntését kritizálta, mellyel 8 500 állást hozott létre a katasztrófavédelmi főfelügyelőségen (IGSU), illetve az Országos Fejlesztési Bank tervezett létrehozását.

Valószínű, hogy a konfliktus ezzel nem zárul le, a minimálbér adómentessé tétele ugyanis az USR-Plus egyik fő ígérete volt a választási kampányban, a PNL azonban határozottan idegenkedik az elképzeléstől.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?