Hús, tojás, gomba, krumpli: ételek, amiket nem szabad nyersen fogyasztani

A nyers táplálkozás egyre divatosabb, nem árt azonban figyelni, mert vannak olyan alapanyagok, amelyeket csak főtt állapotukban szabad fogyasztani. Sokan meg szokták kóstolni a szokatlan hozzávalókat nyers formájukban is, pedig több olyan élelmiszer is van, amit egyenesen tilos nyersen fogyasztani, írja a sobors.hu portál.

Hús

Szalmonella, E. coli és még más veszélyes baktériumok is elkaphatók, ha az ember nyers húst eszik. Szóval disznóvágáskor nem érdemes nyers disznóbőrt titokban elfalatozni, vagy töltött káposzta készítésénél megkóstolni jó-e a töltelék fűszerezése.

Szusi fogyasztásakor a mértéktartáson van a hangsúly: ez az élelmiszer egészséges, hiszen zöldségek is vannak benne, valamint omega-3 zsírsav, de léteznek olyan halfajták, amelyeknek magas a higanytartalmuk, valamint előfordulhatnak bennük baktériumok, sőt, paraziták is, amelyek hányást, hasmenést és gyomorfájást okozhatnak. Épp ezért szokták azt tanácsolni, hogy gyerekek és kismamák ne fogyasszanak szusit, sőt, az immunproblémmákkal küzdőknek sem ajánlott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Tojás

A tojás szalmonellát hordozhat. Ha nyers tojásra van szükség egy recept felhasználásában, akkor érdemes pasztőrözöttet vásárolni. 

Gombák

Nyers állapotukban nem szabad megenni az erdei gombákat, mivel enyhe mérgezést, hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat okozhatnak.

Bab

A hüvelyesben található toxin miatt a nyers fogyasztása után hasmenés és rosszullét jelentkezhet.

Fotó: Pexels

Nyers tészta

Sokan tésztagyúrás közben csipegetni szoktak a tésztából, vagy sütimasszák kikeverésénél elcsenik a kanalat és elmajszolják az édes keveréket. Jobb lesz leszokni erről, hiszen nyers tojás is kerül a tésztába és a liszt sem ártalmatlan. A lisztben található E.coli baktérium is, ezért nyersen nem szabad fogyasztani, sőt, miután dolgozott vele, alaposan mosson kezet. 

Krumpli

A krumplit nyersen tilos megkóstolni, mert magas a keményítőtartalma, ezért puffaszt. A bezöldült krumpli még veszélyesebb, mivel szolanin vegyületet tartalmazhat, amitől hasmenés és láz jelentkezhet.

Rebarbara

Sütéshez, főzéshez remek alapanyag, különösen eperrel párosítva nagyon finom, isteni pite készülhet belőle. A leveleit nyersen tilos fogyasztani, mivel oxálsavat tartalmaz.

Kapcsolódók

Kimaradt?