Így készül a tökéletes alaplé a séfek konyhájában

Fotó: pexels.comMegkönnyíthető a főzés, ha a fagyasztóban vagy a hűtőben akad félretéve egy kis alaplé, ami a mártások, raguk, krémlevesek zamatát adja. Kevés munkával jár az előállítása, és sokkal ízesebb ételek készíthetőek belőle, mint leveskockából, osztotta meg a TheKitchn szakértőjének véleményét a divany.hu portál.

Fehér és a barna változata készíthető az alapleveknek: míg fehér alaplé esetében a csontokat, húsokat, zöldségeket hideg vízben kell feltenni főni, majd alacsony lángon órákon át főzni, addig a barna alapléhez minden alapanyagot meg kell pirítani, és ezt követően a hagyományos módon megfőzhető az alaplé.

Különbözik a húslevestől

A húsleves sokkal fűszeresebb, mint az alaplé, ugyanis ez utóbbiba nem szükséges sót tenni. Mivel nem egy önálló étel, hanem hozzávaló, és ideális esetben az ízeket koncentrálja, jobb kihagyni belőle a sót, mert nem tudni, mennyi fűszernek és ízesítőnek kellene kerülnie majd abba a fogásba, amely az alaplével készül.

Emellett az is fontos különbség a kettő között, hogy a húslevest csontból és húsból főzik, az alaplé előállításához viszont megfelelőbb csak a csont, mert az "testet" és vastagságot ad a belőle készült mártásoknak. Ugyanakkor a húsleves gyorsabban elkészíthető, ezzel ellentétben egy jó alaplé órákon keresztül rotyog kis lángon.

Alapszabály: minden jobb, mint a víz

A leggyengébb, kevés összetevőből készült alaplé is sokkal jobb, mintha vízzel készülne a szósz, ezért is jó, ha mindig van otthon egy kevéske belőle. Ha nincs, könnyűszerrel elkészíthető: csupán a "dobd össze abból, ami épp van otthon" elvet kell követni, ugyanis az alaplé mindig „most” készül. Ha akad néhány maradék csont és pár zöldségcsücsök, máris összeállítható az alaplé. Bármilyen zöldség kiváló hozzá, de a burgonyát és a keresztesvirágú zöldségeket, mint a káposztát vagy a brokkolit jobb elkerülni, mert ezek túl markáns ízeket és textúrákat adnak a lének.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Több órán keresztül, kis lángon fő az alaplé, viszont az sem gond, ha csupán egy órája akad az embernek: elkészíthető időszűkében is,  mert még úgy is jobb lesz, mint a víz. A hozzáadott fűszerek váltogathatók annak függvényében, hogy hogyan szeretnéd később felhasználni: az ázsiai ihletésű fogásokhoz a citromfű és a gyömbér a legjobb, ha csak izgalmasabbá tenné a levet, édesköményleveleket vagy akár borókabogyót dobhat bele.

A zöldségalaplé kissé eltér a csontalapútól, mert a zöldséges verziót nem szükséges órákon át főzni. Elegendő csupán kis lángon összefőzni mindenfélét, amit otthon talál, majd leszűrni azt egy kisebb lyukú szűrőn vagy gézlapon, és ezt követően hűtőbe tenni, jégkockatartóba, zacskókba vagy kisebb tálakba és dobozokba attól függően, hogy a jövőben mekkora adagokban szeretné felhasználni. A fagyasztóban 6 hónapon át eláll a zöldséges és a csontokból főzött változat is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?