5 tipp, amivel tiszta, higiénikus konyhát varázsolhat

Ajánlatos a konyhát tisztán tartani, hiszen az élelmiszerek feldolgozásának elsődleges helyszíne: ha a szennyeződések és baktériumok megjelennek, a család egészsége is veszélybe kerül. Ezeket pedig egy egyszerű vásárlással is behurcolhatja bármelyik családtag, ezért is fontos gyakran áttörölgetni a felületeket.   Az origo.hu portál összegyűjtötte a legegyszerűbb és a legjobb tippeket arról, hogyan tartható tisztán a konyha.

  • Gyakrabban kell letakarítani a gáztűzhelyt

Ha a baktériumok táptalaja után kutat, elsődleges a gáztűzhelyre tekintenie. Ez ugyanis az egyik olyan terület  a konyhában, amely könnyen fertőzések és szennyeződések táptalajává válhat. A szakértők azt javasolják, hogy minden főzés után meg kell tisztítani mosószeres vagy ecetes vízzel a felületét.  

  • Nem feledkezhet meg a pultról és a tárolókról sem

Ha a konyhájában meg van a helye a gyümölcsöknek, legyen az állványos tároló vagy kosár, érdemes gyakran áttörölni ezt sós és citromos vízzel, mert a gyümölcsök a legtöbb háztartásban még mosás előtt kerülnek kosarakba. 

  • Dörgölje át jól a zöldségeket és gyümölcsöket

Az alapanyagok megtisztítása épp olyan fontos, mint a felületek tisztán tartása. A gyümölcsöket és a zöldségeket ne csak úgy mossa meg, hogy folyó víz alá teszi azokat, hanem dörzsölje át a kezével vagy szivaccsal, amennyire csak tudja. Ezután tegye a megtisztított pultra.

  • Tartsa tisztán tárolóedényeit

A hűtő zöldséges fiókját, a cukortartót, a liszttartót és egyéb tárolókat fontos bizonyos időközönként citromos és sós vízzel átmosni. Tanácsos figyelni arra is, hogy az alapanyagok csak akkor kerüljenek a tárolóedényekbe, ha teljesen megszáradtak. Ezzel lecsökkenthető a romlás veszélye.

  • Figyeljen a konyhai eszközökre is

Turmixgépek, keverők, a hűtő, a mikró, a sütő, a grill, a kenyérpirító és más eszközök mind-mind táptalajai lehetnek a szennyeződéseknek. A mikró tisztításával nem szabad heteket, hónapokat várni: ha egy kis ecetet melegít fel benne, majd azzal körbetörli, máris higiénikus az eszköz.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?